Vidékfejlesztés, ökoturizmus
A hazai biotermék-előállítás és -értékesítés helyzetének megőrzése és fejlesztése érdekében fontos gazdasági feladat a belföldi fogyasztás elősegítése; a kis mennyiségű termékek – zöldség, gyümölcs, állati termékek – közvetlen eladása és a fogyasztói szokások átalakítása.
(Fotó: Hangulatos konyha a kiskunfélegyházi Kata tanyán, ahol bioételek készülnek.)
Mindehhez a falusi vendéglátók megfelelő partnerek lehetnek. E cél érdekében fontos a biotermelők és falusi vendéglátók kapcsolatának szorosabbá tétele. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kiképzett mintegy hatvan minősítőnek, szaktanácsadónak egyik fontos feladata, hogy a biotermék jelentőségére felhívják a már működő, illetve a leendő vendéglátók figyelmét.
A falusi vendéglátó a biotermék-kínálattal:
- növeli vonzerejét a környezettudatos vendégek számára;
- szemléletformáló erőt képvisel más fogyasztási szokással élő vendégei számára.
Bár a falusi turizmus és az agroturizmus nem teljesen azonos fogalmak (az agroturizmus elsősorban mezőgazdasági termelés elemeinek turisztikai szolgáltatássá alakítását jelenti, s mint ilyen, része a falusi turizmusnak), de egymásra épülnek. Napjainkban, amikor a mezőgazdasági termelés komoly gondokkal küzd, nem elhanyagolható az a törekvés, hogy a vidék életét régebben meghatározó mezőgazdasági tevékenységet az arra alapozott idegenforgalommal egészítsék ki.
A falusi/agroturizmus önmagát emésztené fel, ha nem vigyázna legfőbb értékére és vonzerejére, a környezet tisztaságára, mind a természet védelme, mind az odalátogató vendégek egészsége érdekében. Így kijelenthetjük, hogy a falusi turizmus és a biogazdálkodás, biotermék kínálat ideológiailag is egységet alkot.
A falusi turizmus és a biogazdálkodás közös jellemzői:
- Emberi léptékkel mérhető.
- Családi összmunkán alapszik.
- Összhangot teremt az ember és környezete között.
- Formálja a tudatot, és új életszemléletet ad.
Az agroturizmus megjelenése a falusi turizmus kínálatában az alábbi lehetőségeket kínálja:
- Mezőgazdasági/biotermékek direkt eladása.
- Mezőgazdasági tevékenység (pl. egy biogazdaság munkája) bemutatása.
- Tevékenységben való aktív részvétel.
A biogazdálkodás konkrét megjelenése a falusi turizmus kínálatában:
- A vendéglátó maga is foglalkozik biogazdálkodással.
- A vendéglátó kapcsolatot tart fenn a térség biogazdálkodóival programkínálata kiszélesítése érdekében. Ez a forma még az elsőnél is fontosabb, hiszen jelenleg csak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége tagságába tartozó mintegy 1500 vendéglátó jelentős potenciális lehetőséget kínál a biotermékek értékesítése területén.
Néhány konkrét példa arra, ahol a biogazdálkodás és a falusi turizmus máris összefonódott, akár saját biotermeléssel, akár bioszemléletű programok megvalósításával: Vígh László – Vál-Marianna major, Báthori Istvánné – Fülöpjakab, Eördögh András – Jászszentlászló, Madari Andor – Lakitelek, Mackólak vendégház – Püspökszentlászló, Mesterházy Péterné – Pápa-Borsosgyőr, Rendek Lászlóné – Kerekegyháza.
A FATOSZ és a Bokultúra Szövetség, ill. a Biokontroll Hungária Kht. (legújabban: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) eddigieknél szorosabb együttműködése központi és régiós szinten egyaránt jelentősen kiszélesítheti a komplex kínálatot adó vendéglátók táborát.
A falusi és agroturizmus minősített vendégházainak szakosodása, a falusi turizmus specializált termékei
A szakosodás a minősített falusi vendégházakban és mezőgazdasági portákon egy jelentős továbblépés a magyar falusi üdülés (vidéki turizmus) széleskörű és szinte áttekinthetetlen kínálatának rendezésére. Lehetővé teszi, hogy a vendég kiválaszthassa a számára leginkább fontos szolgáltatásokat nyújtó vendéglátót, ugyanakkor ez a tendencia jellemzi az európai falusi turizmust is, amelyhez igazodnunk kell.
Falusi ízek Kárászon
A speciális kínálatokkal szembeni követelmények, a marketing-stratégia szellemében a konkrét igényekhez igazodnak. Ahhoz, hogy egy szakosodott területen a falusi (vidéki) gazdák, illetve vendégfogadók versenyképesek legyenek és maradjanak – az általános minőségi követelményeken túlmenően – speciális kritériumok teljesítésére is fel kell készülniük, amit az időről-időre felmerülő új igényekhez hozzá kell igazítaniuk.
Tíz területen javasolja Szövetségünk a kínálat megszervezését és mélyítését, amihez a vele együttműködő országos kiterjedésű társszervezetek szakemberei részvételével konkrét kritérium-katalógusok kidolgozását tervezi. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a vendégházban (a portákon) a kínálat teljes és összehangolt legyen.
Adottságaitól függően egy-egy porta több területre is szakosodhat, amennyiben szolgáltatása megfelelő minőségi színvonalat biztosít.
Az egyes szakosodási területekre a FATOSZ más európai országok tapasztalatait kihasználva összeállított egy kritériumrendszer tervezetet, valamint a minősítés és ellenőrzés módjára is javaslatokat tett. A gyakorlatba való bevezetés azonban még további pontosításokat igényel.
A tervezett tíz szakosodási terület a következő:
- Bio/ökoporta.-
- Egészségporta.
- Üdülés kerekesszékes és mozgáskorlátozottakat fogadó vendégházban.
- Üdülés bébi- és gyermekbarát vendégházban.
- Aktív üdülés a falusi portán (kerékpár, horgászat, vadászat, természetjárás).
- Üdülés lovas tanyán (lovaglás, kocsikázás).
- Üdülés boros gazdánál.
- Hagyományok portája (népi tárgyi, szellemi, kulturális örökség).
- A “falusi vendégasztal” porta.
- Falusi életmód ifjúsági porta (agráriskola, csoportok vendégháza).
Az alábbiakban kiemelten foglalkozunk a bio/ökoporta kritériumrendszerével, ami természetesen több mint puszta termékértékesítés. Ugyanakkor a biotermék kínálat szélesítése valamennyi specializációban kívánatos lenne, különösen a gyermekbarát, az egészségporta, a “falusi vendégasztal” porta kialakításánál. Ez utóbbi esetben pl. kiemelt szolgáltatásként jelenik meg a táj ízeinek kínálata, a helyi gasztronómiai különlegességek megismertetése a vendéggel. Mindez biotermék felhasználással párosítva igen jelentős vonzerő lehet.
Bioételhez kiválóak a természetes fából készült konyhai eszközök – fafaragó Baranyában
Nem célunk most a még amúgy is csak tervezet formájában meglévő kritériumrendszerek felsorolása, de mindenképpen jelezni szeretnénk, hogy a falusi és agroturizmus irányzatai a FATOSZ irányításával ma Magyarországon kiemeltként kezelik a bioszemlélet erősítését és ennek eredményeképpen a biotermék értékesítés fellendítését.
Bio/ökoporta
Megfelelő színvonalú, működő biogazdaság nyerheti el ezt a specializációt. A kötelező kritériumok közül kiemelendő az, hogy az ökológiai módserekkel termelő mezőgazdasági üzemek, vagy haszonkertészkedők legyenek elismert tagjai a Magyar Biokultúra Szövetségnek, illetve valamelyik régiós egyesületnek, vagy legyen érvényes szerződésük a hazai Biokontroll Hungária.
Nonprofit Kft:-vel, illetve más elismert ellenőrző szervvel. Infomappát kell elhelyezni minden szobában a következő információkkal:
Utalást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy “Ön itt garantáltan bio-reggelit kap!”. Ugyanezt a reggeliző helyiségben jól látható helyen ki kell rakni.
Lista arról, hogy a reggelihez, a teljes- és félpanzióhoz mely termékeket állítja elő a vendégfogadó, illetve mely biológiai termékeket hol és kitől vásárolják.
Információk a gazdaságról, vagy a házkörüli biokertről pl. arról, hogy mikor lett ökológiai gazdaság, vagy mióta foglalkoznak biotermesztéssel.
Ha a háznál direktértékesítéssel foglalkoznak, tájékoztatást kell adni az eladásra kínált termékekről és árakról.
Tájékoztatás a gazdaság mindennapjairól, pl. házi szokások, napi munkafolyamatok.
Betekintést kell adni a falusi munkába és lehetőséget a közreműködésre, s erről kellő időben tájékoztatni kell a vendéget.
Információ arról, hol lehet a kistérségben, régióban biotermékeket vásárolni (pl. közvetlen értékesítés, biobolt, bio-tejüzemek).
Információ arról, mely helyi, vagy környékbeli vendéglőkben készítenek biológiailag termesztett alapanyagokból készült ételeket, teljes értékű vagy vegetáriánus ételeket
Az étkező és reggeliző helyiségek füstmentes helyiségek legyenek, és ezt a követelményt fel kell tüntetni. További, és ezen célcsoport számára, ill. a “biofilozófia” szempontjából kedvező ajánlás: “Bioportánk nem dohányzó gazdaság. Nálunk legfeljebb a szabadban dohányoznak.”
Aktuális könyvek és/vagy folyóiratok biztosítása a biogazdálkodásról, biotermékekről, a környezetről. A berendezés természetes, ill. környezetbarát anyagokból álljon.
Ha főétkezést kínálnak, főleg bio-alapanyagokat kell használni az ételek készítésénél. Biológiai termékek, élelmiszerek és menük megjelölése szükséges. A vendég egy biogazdaságban elvárja a biotermékeket és a bioéletmódot. Biztosan akarja tudni, mely termék bio és melyik nem. Ezért a bioélelmiszereket és -menüket – a sajátot és a vásároltat is – reggelinél és a főétkezéseknél írásban jelölni kell.
Bio-uzsonna a Zalaegerszegi Skanzen kézműves házában
Fontos a megfelelő hulladékkezelés megvalósítása (hulladék-szelektálás és környezetbarát anyagok felhasználása).
A ház körüli kert kialakítása és gondozása az ökológiai gazdálkodás irányelvei szerint történjen. (A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel való kapcsolatfelvétel szükséges).
Az elvárt kritériumok között – amelyeknek legalább 50%-t kell teljesíteni – az alábbiakat említjük meg:
A régióban folyó ökológiai termelésből származó jellemző terméket kell kínálni a vendégeknek, amely más biogazdáktól is beszerezhető.
Gyerekeknek játszótér – fából készült eszközök.
Víztakarékos gomb az öblítőtartálynál.
Energiatakarékos izzók az állandó világításnál.
Fűtés nap- vagy szélenergiával, vagy fagázosító kazánnal.
Biológiai ülepítő berendezés (pl. növényülepítő, háromkamrás berendezés).
Hálózat nélküli áramkörök.
Zavaró terek (vízerek, vetődések, egyéb mágneses terek) tekintetében bevizsgált hálóhelyek (igazolást bemutatni).

Biokínálat a Magyar Turizmus ZRt.ben
A szállásadók a kritériumok megvalósításához keressék a megfelelő szakmai szervezetek segítségét (pl. Magyar Biokultúra Szövetség, illetve a régiós egyesületek; Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.; biopiacok; megyei agrárkamarák tanácsadói). Reméljük, hogy a rendszer felállása után szervezeteink együttműködésének eredményeként egyre több bioportát kínálhatunk belföldi és külföldi vendégeinknek.
A 136/2007. (VI.13.) kormányrendelet adta lehetőségek
Sokéves küzdelem után – melyben a FATOSZ is jelentős szerepet vállalt – idén június 27-vel hatályba lépett a fenti számú rendelet “A falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenyégről”. Ennek jelentősége abban van, hogy míg eddig csak szállásadással egybekötve lehetett ételt italt-kínálni, illetve programot szervezni a vendégnek, most – ha valaki közhitelű nyilvántartásba veteti magát a település jegyzőjével erre a tevékenységre – alkalomszerűen, a szállásadástól függetlenül is lehetősége van a településre látogatók, átutazók részére szolgáltatást nyújtani, mely magában foglalja a saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítését, falusi vendégasztal szolgáltatást (korlátozott számú csoport étkeztetése speciális és helyi ízekkel), helyi gazdálkodási módok bemutatását, falusi örökség, hagyományok bemutatását, rendezvények szervezését. A rendelet megjelenése óta igen sok kérdés halmozódott fel, melyek részben jogi, részben szakmai jellegűek. A FATOSZ megkísérli összegezni ezeket a gondokat és mielőbbi állásfoglalást kérni a vitás ügyekben, illetve kérni a végrehajtási utasítás megjelentetését a megfelelő szervektől.
A gondok ellenére jelentős előrelépésként könyvelhetjük el a rendelet megszületését, aminek eredményeképpen más EU országokhoz hasonlóan végre Magyarországon is jogszerűen kerülhetnek értékesítésre a helyi termékek. Mindez növeli a biotermék direkteladásának lehetőségét is, ezért jelentős a mi szempontunkból. A rendelet teljes szövege olvasható a FATOSZ honlapján (www.fatosz.hu) is, és egyéb internetes forrásokban. Figyeljék honlapunkat, amelyben jelezzük az aktuális jogi, szakmai eseményeket.
Dr. Miklay Frigyesné
FATOSZ titkár