2011. október 4., kedd

Év végétől újra járhat a debreceni Zsuzsi vonat

http://hvg.hu/itthon/20111004_zsuzsi_kisvasut_debrecen#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
2011. október 04., kedd,
Szerző: dehir.hu
Év végén már felújított síneken közlekedik a Zsuzsi kisvasút Debrecenben. A pályarekonstrukció mellett új állomásépület építenek, a hármashegyaljai végállomáson pedig látogatóközpontot alakítanak ki, csillagvizsgálóval. Az utasok akár éjszaka, nosztalgiavonaton is eljuthatnak majd az hármashegyaljai pihenőközpontba.
A Zsuzsi kisvasút pályáját 9 kilométeren újítják fel. A régi talpfákat most új betonaljakra cserélik, így sokkal gyorsabban zakatolhat majd a gőzös. A városon kívüli szakaszt 40 kilométer per órás sebességhez, a városon belülit pedig 20 kilométer per óráshoz építik át.
Az egyik múlt század közepén gyártott vagon jövő tavasszal már a nosztalgiavonat egyik törzskocsijaként szállítja az utasokat faüléseken, korhű arculattal. A korábban lajtoskocsiként használt vagont is felújítják, ebben tárolják majd a mozdony működéséhez szükséges vizet, és az utasok kerékpárjait.
A 450 millió forintos beruházás részeként arrébb költöztetik a régi Faraktár utcai végállomást, és két új megállóhelyet is építenek, korszerűsítik továbbá a Hármashegyalján lévő végállomást. Utóbbi helyen természetházat és csillagvizsgálót is kialakítanak, valamint két vasúti kocsit akadálymentessé tesznek – olvasható a dehir.hu-n.
A csillagvizsgáló miatt május közepétől kéthetente éjszakai járatok is indulnak majd az erdőbe. A pályafelújítást november közepére befejezik, így a Zsuzsi már idén újból útnak indulhat