2012. november 2., péntek

A békéscsabai kolbászfesztiválon

2012. november 2.,
Október 20-án a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének nyolc tagjával részt vettünk a békéscsabai kolbászfesztivál versenyén. Részvételünket a kézdivásárhelyi Őszi sokadalomkor szervezett pityókafesztivál első helyével érdemeltük ki.
Október 19-én reggel érkeztünk Mezőhe­gyesre, testvérvárosunkba, ahol már várt ránk Szabó Andrásné Ida, egyesületünk tiszteletbeli tagja, a helyi Nőklub vezetője, aki a kollégiumban biztosította a szállást számunkra, és megszervezte az öt nap programját. Délután megtekintettük a város helytörténeti múzeumát, majd lovas hintón végigjártuk Mezőhegyes utcáit, szép zöldövezeteit, a Béka-tó környékét.
Másnap reggel indultunk Békéscsabára, ahol már javában folyt a készülődés: jó hangulat, jó zene, kedves környezet várt ránk a hatalmas sátor alatt, ahol kb. 250 csapat készítgette asztalait. A mi sátrunk volt a legnagyobb, de összesen 500 csapat vett részt a megmérettetésben. Mi is nekiláttunk asztalunk feldíszítésének, finomságok sora került elő a táskáinkból, és ötletes kiegészítők lelték meg végleges helyüket a kolbászkerítésen belül és kívül. Székely kapunknál kis székely ruhás fiú és lány fogadta a kolbászvárba betérőket, ahol hideg ételekből készült finomságokból kirakott udvaron juthatott el a kalácsjurtáig az érdeklődő. A szalonnából és kolbászból font várfalat Biszak Enikő rakosgatta, Pászka Éva és Mátyás Ibolya az „enni való udvarra” illesztette az előző nap elkészített sült kolbászt, fasírtot, túrós puliszkát, kalácsmalackát stb. A székely szikra (szilvapálinka) sem hiányzott az asztalról, és buzgón kínálgattuk a verseny részvevőit, vendégeit. Kis szurkoló csapatunk is kitett magáért: Szász Piroska, Simon Emese, Cosa Ka­talin és Dóczé Tünde szintén ott tüsténkedett az asztal körül. Tíz órakor nekifogtunk a kolbászhúst vágni, őrölni és tölteni, amiben Pászka Éva és Mátyás Ibolya jeleskedett. Finom is lett, meg mutatós a kolbászunk, és amire elkészült, megérkeztek barátaink is. A Gyöngyös Városért Baráti Kör hat tagja berobbant, hogy szurkoljon csapatunknak, és hoztak magukkal jókedvet, szeretetet s egy gyönyörű emlékkupát, amelyet átadtak nekünk a versenyen való részvételért, a legszebb asztalért. Együtt ünnepeltünk, táncoltunk, énekeltünk, majd megnéztük a sportcsarnokban Malek Andrea műsorát.
Másnap Szegedre kirándultunk, ahol jó ismerősünk, Flender Jánosné Sárika várt ránk, bemutatta a város nevezetességeit, szépségeit. Október 22-én a makói Hagymatikum fürdőjében pihentük ki a fáradalmakat.
Este a mezőhegyesi Nőklub tagjai búcsúvacsorával leptek meg. Süteményekkel tele, szép terített asztal fogadott minket, és sok-sok lelkes csapattag gratulált a versenyen való részvételünkhöz. Mitykó Zsolt alpolgármester úr átadta Kovácsné Faltin Erzsébet polgármester asszony üdvözletét és egy emléklapot, ezzel is éreztetve a testvérvárosi kapcsolatok erősítésének fontosságát, a látogatások, tapasztalatcserék jelentőségét. Jó hangulatban, népdalokat énekelve búcsúztunk e szép város lakóitól, megköszönve a szíves fogadtatást. Mi is meghívtuk Kézdivásárhelyre a Nőklub tagjait, a város vezetőit. Október 23-án reggel koszorút helyeztünk el a mezőhegyesi ’56-os hősöknek állított kopjafánál, ahol városi megemlékezés zajlott.
Utunk innen Tótkomlósra vezetett, ahol kipróbáltuk a szép Rózsa-fürdő gyógyhatását, majd Makó élményfürdőjében fejeződött be felejthetetlen kirándulásunk. FÜLÖP MAGDOLNA, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke