2013. április 24., szerda

Borboly úr eredményt vár


http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/borboly-eredmenyt-var

Kozán István | 2013.04.23.
Olyan programokra, beruházásokra lenne szükség, amelyek végre idevonzzák a turistákat – szorgalmazta Hargita Megye Tanácsának elnöke a hargitai LEADER-kistérségek keddi munkamegbeszélésén.

Kevésbé látogatott borvízforrás Hargita megyében. Tetemes összegből újították fel

Éles kritikát fogalmazott meg Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a Hargita megyében működő turisztikai beruházásokkal kapcsolatosan, nem kímélve a megyei tanács által pénzelt megvalósításokat sem. Annak apropóján mondott véleményt Borboly, hogy a megyében működő négy LEADER-kistérség (Csík LEADER, G10, Sóvidék–Hegyalja, Homoród–Rika–Küküllő) vezetői Csíkszeredában egy informális megbeszélést tartottak, amelyre az elnököt is meghívták.
A kiindulópont
„A négy kistérség létrehozhatna egy közös internetes weboldalt, olyan információkkal, amelyek szükségesek lehetnek egy idelátogató turista számára. Például tartalmazhatná a különböző településeken tevékenykedő idegenvezetők elérhetőségeit” – hangzott el a beszélgetésen, amelyre reagálva Borboly elmondta, a megyében már van legalább ezer internetes oldal, ezért „ne egy 1001. honlapot hozzanak létre, hanem olyan beruházásban gondolkodjanak, amivel turistákat lehet idevonzani”. 
Példaként említette, hogy a megyei önkormányzathoz tartozó alintézményeknek és szervezeteknek összesen 130 honlapjuk van, a megyei tanács most azon dolgozik, hogy megpróbálja ezeket valamilyen módon összekapcsolni. Az elnök továbbá rámutatott, csak a megyei önkormányzat gondozásában több száz kilométer erdei ösvény van, az viszont kérdéses, hogy hány külföldi turista szokott túrázni azokon. 
Önkormányzati beruházások hozadéka
A polgármesteri hivatalok is nagyon sok pénzt elköltöttek turizmusfejlesztésre. Számos hivatalnak van saját panziója, vendégháza, sok hivatal saját épületében alakított ki vendégszobákat, mégsem tudok arról, hogy jelentősen növekedett volna a megyében eltöltött vendégéjszakák száma. Sok olyan beruházásról tudok, amelyek elkészültek ugyan, de apróságok miatt nem lehet működtetni azokat: van, amelyikben nem tudják bevezetni a villanyáramot, másokban rossz terv miatt nincs megfelelő szennyvízelvezető rendszer” – sorolta Borboly, majd arra kérte a LEADER helyi vezetőit, ne saját, helyi fejlesztésekben gondolkodjanak, hanem olyanokban, amelyekkel össze tudják kötni a különböző kistérségek erőforrásait. „Hozzanak már végre hasznot a Hargita megyei turisztikai beruházások. Én olyan dolgokban hiszek, amelyek mérhetők, például egy vendégházban megszálló turisták számának változása.” Az elnök egyúttal megígérte, az életképes LEADER-pályázatokat megpróbálja a megyei tanács is támogatni.