2013. május 11., szombat

Juhmérés Mérában

Az alább közreadott cikkben egy régi szokást elevenítettek fel a mérai gazdák, viszont tudni kell, hogy más helységben nem "felejtették" el sőt még az faluturizmusi program részévé tették. Ilyen például a magyarlónai Jaskó Ilona által vezetett "Bálint Gazda" Panzió programja  is. 
2013.05.01
Juhmérés volt április utolsó hétvégéjén Kalotaszegen, Mérában. A juhmérés tulajdonképpen a tej bemérése. A gazdák megfejik saját juhaikat és a tejmenyiség alapján határozzák meg, hogy milyen sorrendben kapja egy-egy gazda a nyár folyamán az összes juh tejét.
A mérés előtt a fiatal gazdák kinn a legelőn őrzik a nyájat, ezt nevezik Mérában kihálásnak. Eredetileg azért mentek ki a juhokkal, hogy elejét vegyék az esetleges csalásoknak, például nehogy valaki megfejje a más juhát, s így az másnap, a mérésben kevesebb tejet adjon.
Másnap énekszóval és zeneszóval kísérik végig a juhokat a falun, miközben a kapukban tele vizes vedrekkel várják őket és jut a locsolásból, juhnak, pásztornak, gazdának zenésznek rádiósnak egyaránt. A juhokat beterelik az egyik gazda udvarára és egy elkerített részen fejik meg őket.
A méréskor fejt tej azt illeti aki megvásárolta. Ilyenkor a mérést követően "elkísérték" a tejet. Zeneszóval mentek végig a falun és időnként megálltak táncolni.
Idén, 15 év szünet után a mérés végén elkísérték a tejet Mérában.