2014. május 7., szerda

Túraajánló – Hazajáró – Bihar hegység – Biharország őre

2014.04.26.
„Miként uralkodó királyi székében,
A Bihar úgy trónol fenn a magosságban,
Úgy néz le onnan légpalotájából;
Alakjában hatalom, arcán méltóság van.”
(Czárán Gyula)
Forrás: cinto.hu
Bihar. Komoly, szinte ércesen csendülő név, erőt, biztonságot sugároz. A Marostól a Sebes-Kőrösig, a Mezőségtől az Alföldig roppant fellegvárként választotta el Erdélyt földjét a török dúlta, német pusztította magyar hontól. Ellaposodott tetőin smaragdzöld legelők húzódnak, kőzetei, felszíni formái változatosak, sziklái csalfa óriások, biztos erősségünk, végvárunk nekünk Biharország.” (ifj. Xántus János: Bihar)
Ez volt egykor. Vajon ma mit sugároz, mit jelent számunkra az erdélyi szigethegység központi hegytömbje, a folyók, és patakok szabdalta Bihar-hegység – tetták fel kérdést a Duna Tv Hazajáró című műsorának szerkesztői. A válaszért a stáb a Bihar-hegység legmagasabb déli részére, az Alsó-havasra látogatott.
A Hazajáró csapata március idusán a Nagy-Bihar 1849 méteres ormán tartotta a nemzeti ünnepet, de előbb még bejárta a mócok lakta Aranyos völgyétől északra terjedő Aranyosfő csodás vidékét, a víz, és a hegység frigyéből született alkotásokat. Különös módon, az erózió miközben pusztít, egyben csodás dolgokat teremt. Szüntelen aktivitását látványos barlangképződmények, vízkitörések, és víznyelők, szakadékok és vízesések, sziklaszirtek, és szorosok fémjelzik.
A Hazajáró stábja a Nagy-kojba vízkelettől követte a Girda-patak útját a Szárazőr-völgyében, felkanyarodott a szkerisórai jégbarlanghoz, majd leereszkedett az Ördöngős-szorosba, Felsőgirdán érte el az Aranyos völgyét, amelyben a Rozsda-szakadékig túrázott. Onnan visszatérve a Bihar-hágóba, az Alsóhavas gerincét járta végig, Biharország legmagasabb pontjáig, a Nagybihar csúcsáig.
Biharország
Bihar! Bihar! 
Kincses hegyvidék, 
Szemem sóvárogva 
néz feléd.

Nyugtalan lelkemnek 
erős őre 
Te vagy Bihar! 
Te vagy mindörökre.

Lelkem bilincsbe verve vonaglik, 
Ideköt minden reményem, s a hit, 
Be édes és oly könnyű e rabság 
Mert Biharban: benne a szabadság.
(T.S.)

Duna Tv

<iframe width="594" height="334" src="//www.youtube.com/embed/sCajg39ZgB8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>