2015. március 2., hétfő

Újabb Temes megyei turizmus portál

2015.02.25. 
Forrás: nyugatijelen.com

Az egyik megyei alelnök által tavaly júniusban létrehozott, a Temes megyei turizmus népszerűsítését és fejlesztését célzó egyesület (APDT) bemutatta saját turizmus-portálját, amely a szerzők szerint fontos turisztikai látványosságokra, műemlékekre hívja fel turisták figyelmét.
A kizárólag román nyelven tudó turismtimis.ro portál olyan nevezetességekre hívja fel a figyelmet, mint az évek óta zárva tartó, felállványozott Hunyadi-kastély (amelyet a szerzők szerint Iancu de Hunedoara román nemes átépített 1443–47 között), a közveszélyes, düledező buziásfürdői fedett sétány, a trianoni szerződés „emlékműve”, a Triplex Confinium hármashatárkő vagy az 1944-ben létesített temessági ortodox kolostor.
Szerepel rajta továbbá néhány fatemplom, Hertha Müller szülőfaluja, a ma már moldovai telepesek lakta Nitzkydorf, amelynek a Nobel-díjas írónő nem kívánt díszpolgára lenni, és a lugosi Drăgan Egyetem 1996-ben átadott „műemlék” épülete, amelyet Iosif Constantin Drăgan román milliárdos, Lugos jelenkori jótevője építtetett. 
A temesvári Vármegyeházáról azt írja a portál, hogy vendéglő volt az utóbbi években, és jelenleg a Művészeti Múzeumnak ad otthont. Nevezetes műemlék a portálon a lugosi „kéttornyú” ortodox templom, de a temesvári Millenniumi templomról vagy a temesvári Szent-György Székesegyházról, de még a város egyik szimbólumává vált Ortodox Katedrálisról sem tesznek említést a szerzők. Szerencsére ennél jobb turisztikai portálok is működnek, mint például a banattour.ro vagy a banatour.eu.
Az APDT Egyesület a Temes Megyei Tanács támogatását élvezi.
Pataki Zoltán nyugatijelen.com