2017. december 17., vasárnap

Biotermelés és -termék a falusi turizmusban

Vidékfejlesztés, ökoturizmus
A hazai biotermék-előállítás és -értékesítés helyzetének megőrzése és fejlesztése érdekében fontos gazdasági feladat a belföldi fogyasztás elősegítése; a kis mennyiségű termékek – zöldség, gyümölcs, állati termékek – közvetlen eladása és a fogyasztói szokások átalakítása.

(Fotó: Hangulatos konyha a kiskunfélegyházi Kata tanyán, ahol bioételek készülnek.)

Mindehhez a falusi vendéglátók megfelelő partnerek lehetnek. E cél érdekében fontos a biotermelők és falusi vendéglátók kapcsolatának szorosabbá tétele. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által kiképzett mintegy hatvan minősítőnek, szaktanácsadónak egyik fontos feladata, hogy a biotermék jelentőségére felhívják a már működő, illetve a leendő vendéglátók figyelmét.
A falusi vendéglátó a biotermék-kínálattal:
- növeli vonzerejét a környezettudatos vendégek számára;
- szemléletformáló erőt képvisel más fogyasztási szokással élő vendégei számára.
Bár a falusi turizmus és az agroturizmus nem teljesen azonos fogalmak (az agroturizmus elsősorban mezőgazdasági termelés elemeinek turisztikai szolgáltatássá alakítását jelenti, s mint ilyen, része a falusi turizmusnak), de egymásra épülnek. Napjainkban, amikor a mezőgazdasági termelés komoly gondokkal küzd, nem elhanyagolható az a törekvés, hogy a vidék életét régebben meghatározó mezőgazdasági tevékenységet az arra alapozott idegenforgalommal egészítsék ki.
A falusi/agroturizmus önmagát emésztené fel, ha nem vigyázna legfőbb értékére és vonzerejére, a környezet tisztaságára, mind a természet védelme, mind az odalátogató vendégek egészsége érdekében. Így kijelenthetjük, hogy a falusi turizmus és a biogazdálkodás, biotermék kínálat ideológiailag is egységet alkot.
A falusi turizmus és a biogazdálkodás közös jellemzői:
- Emberi léptékkel mérhető.
- Családi összmunkán alapszik.
- Összhangot teremt az ember és környezete között.
- Formálja a tudatot, és új életszemléletet ad.
Az agroturizmus megjelenése a falusi turizmus kínálatában az alábbi lehetőségeket kínálja:
- Mezőgazdasági/biotermékek direkt eladása.
- Mezőgazdasági tevékenység (pl. egy biogazdaság munkája) bemutatása.
- Tevékenységben való aktív részvétel.
A biogazdálkodás konkrét megjelenése a falusi turizmus kínálatában:
- A vendéglátó maga is foglalkozik biogazdálkodással.
- A vendéglátó kapcsolatot tart fenn a térség biogazdálkodóival programkínálata kiszélesítése érdekében. Ez a forma még az elsőnél is fontosabb, hiszen jelenleg csak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége tagságába tartozó mintegy 1500 vendéglátó jelentős potenciális lehetőséget kínál a biotermékek értékesítése területén.
Néhány konkrét példa arra, ahol a biogazdálkodás és a falusi turizmus máris összefonódott, akár saját biotermeléssel, akár bioszemléletű programok megvalósításával: Vígh László – Vál-Marianna major, Báthori Istvánné – Fülöpjakab, Eördögh András – Jászszentlászló, Madari Andor – Lakitelek, Mackólak vendégház – Püspökszentlászló, Mesterházy Péterné – Pápa-Borsosgyőr, Rendek Lászlóné – Kerekegyháza.
A FATOSZ és a Bokultúra Szövetség, ill. a Biokontroll Hungária Kht. (legújabban: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) eddigieknél szorosabb együttműködése központi és régiós szinten egyaránt jelentősen kiszélesítheti a komplex kínálatot adó vendéglátók táborát.
A falusi és agroturizmus minősített vendégházainak szakosodása, a falusi turizmus specializált termékei
A szakosodás a minősített falusi vendégházakban és mezőgazdasági portákon egy jelentős továbblépés a magyar falusi üdülés (vidéki turizmus) széleskörű és szinte áttekinthetetlen kínálatának rendezésére. Lehetővé teszi, hogy a vendég kiválaszthassa a számára leginkább fontos szolgáltatásokat nyújtó vendéglátót, ugyanakkor ez a tendencia jellemzi az európai falusi turizmust is, amelyhez igazodnunk kell.

Falusi ízek Kárászon

A speciális kínálatokkal szembeni követelmények, a marketing-stratégia szellemében a konkrét igényekhez igazodnak. Ahhoz, hogy egy szakosodott területen a falusi (vidéki) gazdák, illetve vendégfogadók versenyképesek legyenek és maradjanak – az általános minőségi követelményeken túlmenően – speciális kritériumok teljesítésére is fel kell készülniük, amit az időről-időre felmerülő új igényekhez hozzá kell igazítaniuk.
Tíz területen javasolja Szövetségünk a kínálat megszervezését és mélyítését, amihez a vele együttműködő országos kiterjedésű társszervezetek szakemberei részvételével konkrét kritérium-katalógusok kidolgozását tervezi. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a vendégházban (a portákon) a kínálat teljes és összehangolt legyen.
Adottságaitól függően egy-egy porta több területre is szakosodhat, amennyiben szolgáltatása megfelelő minőségi színvonalat biztosít.
Az egyes szakosodási területekre a FATOSZ más európai országok tapasztalatait kihasználva összeállított egy kritériumrendszer tervezetet, valamint a minősítés és ellenőrzés módjára is javaslatokat tett. A gyakorlatba való bevezetés azonban még további pontosításokat igényel.
A tervezett tíz szakosodási terület a következő:
- Bio/ökoporta.- 
- Egészségporta.
- Üdülés kerekesszékes és mozgáskorlátozottakat fogadó vendégházban.
- Üdülés bébi- és gyermekbarát vendégházban.
- Aktív üdülés a falusi portán (kerékpár, horgászat, vadászat, természetjárás).
- Üdülés lovas tanyán (lovaglás, kocsikázás).
- Üdülés boros gazdánál.
- Hagyományok portája (népi tárgyi, szellemi, kulturális örökség).
- A “falusi vendégasztal” porta.
- Falusi életmód ifjúsági porta (agráriskola, csoportok vendégháza).
Az alábbiakban kiemelten foglalkozunk a bio/ökoporta kritériumrendszerével, ami természetesen több mint puszta termékértékesítés. Ugyanakkor a biotermék kínálat szélesítése valamennyi specializációban kívánatos lenne, különösen a gyermekbarát, az egészségporta, a “falusi vendégasztal” porta kialakításánál. Ez utóbbi esetben pl. kiemelt szolgáltatásként jelenik meg a táj ízeinek kínálata, a helyi gasztronómiai különlegességek megismertetése a vendéggel. Mindez biotermék felhasználással párosítva igen jelentős vonzerő lehet.

Bioételhez kiválóak a természetes fából készült konyhai eszközök – fafaragó Baranyában

Nem célunk most a még amúgy is csak tervezet formájában meglévő kritériumrendszerek felsorolása, de mindenképpen jelezni szeretnénk, hogy a falusi és agroturizmus irányzatai a FATOSZ irányításával ma Magyarországon kiemeltként kezelik a bioszemlélet erősítését és ennek eredményeképpen a biotermék értékesítés fellendítését.

Bio/ökoporta
Megfelelő színvonalú, működő biogazdaság nyerheti el ezt a specializációt. A kötelező kritériumok közül kiemelendő az, hogy az ökológiai módserekkel termelő mezőgazdasági üzemek, vagy haszonkertészkedők legyenek elismert tagjai a Magyar Biokultúra Szövetségnek, illetve valamelyik régiós egyesületnek, vagy legyen érvényes szerződésük a hazai Biokontroll Hungária.
Nonprofit Kft:-vel, illetve más elismert ellenőrző szervvel. Infomappát kell elhelyezni minden szobában a következő információkkal:
Utalást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy “Ön itt garantáltan bio-reggelit kap!”. Ugyanezt a reggeliző helyiségben jól látható helyen ki kell rakni.
Lista arról, hogy a reggelihez, a teljes- és félpanzióhoz mely termékeket állítja elő a vendégfogadó, illetve mely biológiai termékeket hol és kitől vásárolják.
Információk a gazdaságról, vagy a házkörüli biokertről pl. arról, hogy mikor lett ökológiai gazdaság, vagy mióta foglalkoznak biotermesztéssel.
Ha a háznál direktértékesítéssel foglalkoznak, tájékoztatást kell adni az eladásra kínált termékekről és árakról.
Tájékoztatás a gazdaság mindennapjairól, pl. házi szokások, napi munkafolyamatok.
Betekintést kell adni a falusi munkába és lehetőséget a közreműködésre, s erről kellő időben tájékoztatni kell a vendéget.
Információ arról, hol lehet a kistérségben, régióban biotermékeket vásárolni (pl. közvetlen értékesítés, biobolt, bio-tejüzemek).
Információ arról, mely helyi, vagy környékbeli vendéglőkben készítenek biológiailag termesztett alapanyagokból készült ételeket, teljes értékű vagy vegetáriánus ételeket
Az étkező és reggeliző helyiségek füstmentes helyiségek legyenek, és ezt a követelményt fel kell tüntetni. További, és ezen célcsoport számára, ill. a “biofilozófia” szempontjából kedvező ajánlás: “Bioportánk nem dohányzó gazdaság. Nálunk legfeljebb a szabadban dohányoznak.”
Aktuális könyvek és/vagy folyóiratok biztosítása a biogazdálkodásról, biotermékekről, a környezetről. A berendezés természetes, ill. környezetbarát anyagokból álljon.
Ha főétkezést kínálnak, főleg bio-alapanyagokat kell használni az ételek készítésénél. Biológiai termékek, élelmiszerek és menük megjelölése szükséges. A vendég egy biogazdaságban elvárja a biotermékeket és a bioéletmódot. Biztosan akarja tudni, mely termék bio és melyik nem. Ezért a bioélelmiszereket és -menüket – a sajátot és a vásároltat is – reggelinél és a főétkezéseknél írásban jelölni kell.

Bio-uzsonna a Zalaegerszegi Skanzen kézműves házában

Fontos a megfelelő hulladékkezelés megvalósítása (hulladék-szelektálás és környezetbarát anyagok felhasználása).
A ház körüli kert kialakítása és gondozása az ökológiai gazdálkodás irányelvei szerint történjen. (A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel való kapcsolatfelvétel szükséges).
Az elvárt kritériumok között – amelyeknek legalább 50%-t kell teljesíteni – az alábbiakat említjük meg:
A régióban folyó ökológiai termelésből származó jellemző terméket kell kínálni a vendégeknek, amely más biogazdáktól is beszerezhető.
Gyerekeknek játszótér – fából készült eszközök.
Víztakarékos gomb az öblítőtartálynál.
Energiatakarékos izzók az állandó világításnál.
Fűtés nap- vagy szélenergiával, vagy fagázosító kazánnal.
Biológiai ülepítő berendezés (pl. növényülepítő, háromkamrás berendezés).
Hálózat nélküli áramkörök.
Zavaró terek (vízerek, vetődések, egyéb mágneses terek) tekintetében bevizsgált hálóhelyek (igazolást bemutatni).
Abból indulunk ki, hogy a vendégek, akik ezt a specializációt választják, nem csupán bioételeket kívánnak fogyasztani, hanem egyéb területen is környezettudatos elvárásaik vannak. Különösen az utóbbi négy terület ma még ritkaságszámba megy, de a legfogékonyabbak számára, mint elvárt kritériumot az irányelvekbe felvettük.

Biokínálat a Magyar Turizmus ZRt.ben

A szállásadók a kritériumok megvalósításához keressék a megfelelő szakmai szervezetek segítségét (pl. Magyar Biokultúra Szövetség, illetve a régiós egyesületek; Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.; biopiacok; megyei agrárkamarák tanácsadói). Reméljük, hogy a rendszer felállása után szervezeteink együttműködésének eredményeként egyre több bioportát kínálhatunk belföldi és külföldi vendégeinknek.
A 136/2007. (VI.13.) kormányrendelet adta lehetőségek
Sokéves küzdelem után – melyben a FATOSZ is jelentős szerepet vállalt – idén június 27-vel hatályba lépett a fenti számú rendelet “A falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenyégről”. Ennek jelentősége abban van, hogy míg eddig csak szállásadással egybekötve lehetett ételt italt-kínálni, illetve programot szervezni a vendégnek, most – ha valaki közhitelű nyilvántartásba veteti magát a település jegyzőjével erre a tevékenységre – alkalomszerűen, a szállásadástól függetlenül is lehetősége van a településre látogatók, átutazók részére szolgáltatást nyújtani, mely magában foglalja a saját előállítású népművészeti és kézműves termékek értékesítését, falusi vendégasztal szolgáltatást (korlátozott számú csoport étkeztetése speciális és helyi ízekkel), helyi gazdálkodási módok bemutatását, falusi örökség, hagyományok bemutatását, rendezvények szervezését. A rendelet megjelenése óta igen sok kérdés halmozódott fel, melyek részben jogi, részben szakmai jellegűek. A FATOSZ megkísérli összegezni ezeket a gondokat és mielőbbi állásfoglalást kérni a vitás ügyekben, illetve kérni a végrehajtási utasítás megjelentetését a megfelelő szervektől.
A gondok ellenére jelentős előrelépésként könyvelhetjük el a rendelet megszületését, aminek eredményeképpen más EU országokhoz hasonlóan végre Magyarországon is jogszerűen kerülhetnek értékesítésre a helyi termékek. Mindez növeli a biotermék direkteladásának lehetőségét is, ezért jelentős a mi szempontunkból. A rendelet teljes szövege olvasható a FATOSZ honlapján (www.fatosz.hu) is, és egyéb internetes forrásokban. Figyeljék honlapunkat, amelyben jelezzük az aktuális jogi, szakmai eseményeket.
Dr. Miklay Frigyesné
FATOSZ titkár