2020. február 14., péntek

Heves megye turisztikai látnivalói


A Magyarország északkeleti régiójában található Heves megye számos turisztikai vonzerővel rendelkező látványosság számára biztosít otthont. A műemlékek és a kultúra változatos megjelenési formái mellett számos természeti érték is gazdagítja az itt fellelhető látnivalók sorát.
A térségbe érve megannyi festői szépségű, pazar látványosság tárul az idelátogatók szemgolyói elé, és rendkívüli szolgáltatások ingerlik maradásra, de legalábbis visszatérésre az idetévedő vándorokat. Nehéz feladatnak is bizonyulhat egy csokorba gyűjteni a megye lehetőségeit, de azért ez a rövidke összeállítás talán kedvet ébreszt bárkiben, a régióban való körülkukkantás iránt.
A Magyar Állami Vasutak vitathatatlan lehetőségeit igénybe vevő utazók számára Heves megye első állomása Füzesabony városa. A mezőgazdasági múltra visszatekintő kisváros napjainkra is megőrizte csendes kistérség jellegét: a város lakosságának zömét a városszéli üzemek, vagy a környező települések látják el álláslehetőségekkel, és néhány kisebb vendéglátóegység biztosítja az itt élők kikapcsolódását. Közúti és vasúti csomópontja azonban kimagasló jelentőségű szerepet tölt be a régió gazdasági tevékenységét illetően.
Innen egy átszállást követően, észak felé utazva tovább érhetjük el a megyeszékhely szerepét betöltő Eger városát. A borról és a barokkról ismert város a lehetőségek sokszínű megnyilatkozása révén kimagasló vendéglátással rendelkezik. Számos kikapcsolódásra alkalmas egység áll a turisták rendelkezésére, és az itt található Szépasszony-völgy friss borai szemgúvasztóan erősek, akár az itt eltöltött éjszakák. Számos üzem is található a város határában, amelyek betanított fizikai munkát adnak és szakmunkások százait foglalkoztatják.
Rögtön Eger határában található az Egerszalóki sódomb. Ez a természeti képződmény olyan ritkaságnak számít, hogy csupán Törökország területén és az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban bámulható meg hasonló.
Szintén nem kell távolra bandukolnunk a megyeszékhelytől, hogy bámulatos történelmi jelentőségű képződményeknek legyünk szemtanúi. A Nyerges-hegy nyugati oldalán több múltember által faragott fülkékkel telelyuggatott kőképződményt tekinthetünk meg, amelyek mondanom sem kell, hogy mennyire szemcsiklandozó látványt nyújtanak.
Érdekességként megemlíteném, hogy Heves megye területén található a Mátra, és ezzel együtt Magyarország legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes. Amihez lehet, hogy érdemes volna időnként mindenkinek elmászni. De rögtön Eger határában is tornyosodik egy Nagy-Eged névre keresztelt mészkőhegy, amelynek csúcsán, egy pokrócon heverészve eltölthetünk egy nyári éjszakát, miközben szentjánosbogarak röpködnek mindenfelé, a hegy lábánál, alattunk pedig ott vibrálnak szüntelenül a város fényei.
Ha azonban további történelmi jelentőségű épületmaradványokra lennénk kíváncsiak, az Eger terültén található Egri vár mellett a Siroki és a Kisnánai is kiváló lehetőséget biztosíthatnak.