2012. június 22., péntek

Bajban a háromszéki turizmus

Rákosi Katalin | 2012.06.22.
Az eddigi szobafoglalások arányát tekintve az utóbbi tíz esztendő leggyengébb nyara elé néz a háromszéki turizmus – mondta a Székelyhon.ronak Daragus Attila. A Faluturisztikai Szövetség háromszéki szervezetének elnöke szerint a nyárra a szálláshelyek 30 százaléka van lefoglalva a panziókban, tavaly ugyanebben az időszakban ennek a több mint kétszeresét jegyezték.
A háromszéki szakember meglátása szerint a gazdasági válság még mindig érezteti negatív hatását, csökkent az emberek fizetése, ezért kevesebb pénz fordítanak a nyaralásra. „A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel az árakat sem emeltük, abban bízunk, hogy a tanév befejeztével, a szabadságok kezdetével megnő a vidékünkre látogató turisták száma” – tette hozzá Daragus. 
Háromszéken az utóbbi években megváltozott a külföldi és belföldi vendégek aránya. Míg korábban többségben voltak a határon túliak, jelenleg a csíksomlyói búcsú és a tusványosi szabadegyetem időszakát leszámítva a vendégek többsége Románia déli megyéiből és Brassó környékéről érkezik. Sokan visszatérő vendégek, de egyre több azoknak a száma, akik baráti ajánlásra keresik fel Székelyföldet.