2012. június 2., szombat

Magyarkanizsa: A turisztikai kapacitások növelése a cél

2012. június 1. 
Csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Fejsztámer Róbert (a képen), a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ igazgatója arról, hogy lezárult a turisztikai kapacitások növelése a Bánáti-régióban elnevezésű projektum, amely négy partner együttműködésével valósult meg. A román-szerb határon átívelő IPA program résztvevője volt Magyarkanizsa önkormányzata, a Banat Ripensis Fejlesztési Társulás zsombolyai (Románia) székhellyel, valamint Pancsova város és Törökkanizsa község. A projektum teljes költsége meghaladta az 570 ezer eurót. Magyarkanizsán elkészült három megvalósíthatósági tanulmány, amely feldolgozta a Fő utca, a kempingtábor és a Halász tér rendezési tervét. Három mólót sikerült beszerezni, ebből a két kisebb a vízi járművek kikötésére szolgál. A Tisza-parton a projektum által közbeszerzés útján egy nagy mobil színpadot is beszereztek. A bánáti régióban mind a szerb, mind pedig a román részen kidolgoztak egy átfogó idegenforgalmi tanulmányt, amely feldolgozza a térség turisztikai kapacitásait. 
A román partner részére a legnagyobb tétel egy 500 férőhelyes mobil rendezvénysátor beszerzése. A szerbiai partnerek esetében pedig Törökkanizsa önkormányzata egy tanulmányt kap, ami az ott lévő turisztikai potenciál felmérését fogja tartalmazni. Pancsova részére elkészült egy teljes kivitelezési terv az ún. piros raktár felújitására és rekonstrukciójára, amely a város számára jelentős történelmi objektum. Törökkanizsa részére kidolgozták a városi könyvtár, valamint a községi bíróság épületének a felújítására vonatkozó tanulmányt. 
- A projektum lezártával úgy gondolom, hogy lehetőségünk nyílik az elkészült tervek megvalósítására, valamint az önkormányzatokkal való együttműködés kapcsán, a jövőben tovább erősítve ezeket a kapcsolatokat, könnyebben tudunk európai uniós forrásokhoz jutni – emelte ki Fejszámer Róbert.
M. I.