2014. szeptember 28., vasárnap

Hosszabb a turistaszezon Szovátán

Gligor Róbert László | 2014.09.26. 
Bár szeptember közepén is túl vagyunk, a napsütéses időjárásnak köszönhetően még tart a tusristaszezon a sóvidéki fürdővárosban. Igaz, hogy a látogatók száma csökkent, de így is forgalmasak az utcák, turistalátványosság a fürdőtelep és a sós tavak környéke is.
Még mindig szép számban látogatják a Medve-tavat a turisták

A fürdőtelep bejáratánál „Szállás” feliratot lobogtató férfi próbált szállóvendéget szerezni valamelyik közeli panzió számára. A kisvárosban nem üresek az utcák, le-fel sétáló családokkal vagy csoportokkal lehet találkozni. Egy magyarországi turistacsoport a buszállomástól gyalog járta be a telepet, a sós tavak környékét, és elégedettek voltak a látvánnyal. A tavak mellett román fiatalok csoportjával is találkoztunk, akik minden egyes tavat szemügyre vettek a sósziklák között. A vendéglátóipari egységek teraszai sem voltak üresek, ott is találtunk néhány vendéget, ahol egész nyáron hiába próbálta bennebb csalogatni a hangos zene a járókelőket. A Medve-tó fölötti teraszon és a szomszédos Kicsigombában zsúfoltság volt ebédidőben, szabad asztalért, székért egy ideig kár is volt várakozni.
A tavak körüli sétányon és a fürdőtelepen még mindig sok a vendég

Iszap gyógyászati célokra
A fagypont-közeli hajnalok miatt fürdeni már nem lehet, a Piroska- és a Vörös-tónál így csak sétáltak a vendégek. A Vörös tavat a nyár elején bekeríttette az önkormányzat. A Vörös- és Fekete-tavak iszapját gyógyászati célokra használták, de 1968-ban bezárták a kitermelést, ugyanis több évtizedre, akár nyolcvan évre is szükség van ahhoz, hogy az iszapréteg újratermelődjön. A Medve-tó körül elterülő több mint nyolcvan hektáros természetvédelmi terület felügyeletét a helyi önkormányzat látja el, ezért amikor a Só útja projekt keretében elkezdte a rezervátum felújítását és infrastruktúrájának kiépítését, bizonyos kötelezettségeket is felvállalt, például a tavak védelmét. A Vörös-tavat azért kerítették be, mert igencsak megnőtt az iszap felügyelet nélküli kitermelése: azontúl, hogy a turisták engedély nélkül merték és kenték magukra az iszapot, a környezetet is bepiszkították, szemeteltek, továbbá akadtak olyanok, akik vederszámra hordták haza az iszapot. A tó bekerítésének lényege nem a fürdőzők eltávolítása, hanem a vadturizmus és a törvénytelen iszapkitermelés visszaszorítása, a természeti értékek védelme – érvelt Szováta polgármestere, Péter Ferenc.
Nyitva a Tivoli-tó
Több évi munkálat és többszörös határidőcsúszás után sikerült idén átadni a teljesen újjáépített Tivoli-tavat, amelyet a helyiek is a szocialista korban kapott nevén, Ifjúsági-tóként emlegetnek. Augusztus közepétől lehet igénybe venni a fürdőzésre alkalmas állóvizet, de a turistákat főleg a csónakázási lehetőség vonzotta – tudtuk meg a helyszínen. Folyamatos volt a látogatottság, egy-egy hétvégén akár napi száz vendég is volt, de a legutóbbin már csak alig tízen. Megtudtuk: egy fél órára öt, egy órára tíz lejért lehet csónakot bérelni, amelyet legtöbb négy személy használhat, a mentőmellény viselete kötelező, továbbá 14 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül nem engednek vízre szállni, és alkoholt sem lehet fogyasztani a tó területén.
A tó partján kialakított kalandparkban ennél többen is voltak a hétvégén, a tulajdonostól – bár számadatokkal nem szolgált – megtudtuk, jó közepes nyári szezont tudnak maguk mögött, és ha a kedvező időjárás megmarad, akár október végéig is nyitva tartanak.