2014. szeptember 27., szombat

Túra a Kárpátok főgerincén

Péter Beáta | 2014.09.24. 
A Gyimesi- és Csíki-havasok megismerése érdekében, valamint a természetjárás és a túrázás népszerűsítéséért kétnapos teljesítménytúrát szerveznek október első hétvégéjén. Jelentkezni szeptember 30-éig lehet.
Az Egyeskő 60 elnevezésű teljesítménytúrát tizenhatodik alkalommal szervezik meg. Akárcsak a kezdetekkor, idén is egy csíkmenasági baráti társaság összefogásának köszönhetően kerül sor Erdély egyik legkedveltebb túrájára.
Első alkalommal, 1999-ben az akkori barátnőmmel és a legjobb barátommal szerveztük meg a túrát. Az ötlet oda vezethető vissza, hogy 1995-ben a Kárpátok főgerincén végigment a Kárpát-koszorú Expedíció két magyarországi fiatalember vezetésével, és minden csíki túrázót, illetve a gerinc közelében a működú turistaegyesületeket megmozgatta. Én is részt vettem benne, és akkor figyeltem fel rá, hogy a gerinc mellettünk halad el és mennyire szép” – emlékezett vissza Bartalis László főszervező.
Évről évre többen csatlakoztak a kezdeményező túrázókhoz, egy idő után nemcsak környékbeliek, de Magyarországról is szép számmal eljöttek, idén közel ötven személy jelentkezett be onnan. A szervezők több mint száz résztvevőre számítanak. „Nagyon sok a visszajáró túrázó, a társaság hetven százaléka visszajáró, mert itt igazából nemcsak a teljesítményről szól a dolog. A hangulaton van a lényeg. Szombat este sátrazunk, ott tábortűz lesz. A menasági közbirtokosság támogatja az idei túrát, bográcsozás, szalonnasütés, csendes gitározgatás, énekelgetés vár a résztvevőkre. A hangulat nagyon jó szokott lenni és nagyon jó visszajelzések vannak” – mondta Bartalis. 
Tapasztalt túrázóknak szól
A főszervező elmondta, inkább a tapasztaltabb túrázókat várják a rendezvényre, ebben az évben a résztvevők 64,5 kilométert tesznek meg úgy, hogy az összes felszerelést mindenki maga kell vigye, kivéve a sátrat, ezek szállításáról a szervezők gondoskodnak. Az előző években a forgatókönyv többnyire úgy volt, hogy Csíkmenaságon találkoztak a résztvevők péntek este, szombat hajnalban pedig útnak indultak, és vasárnap délután az Egyeskőnél volt a túra befejezése. Idén az Egyeskőtől indulnak a túrázók, egy éjszakát a Szent László-kápolnánál töltenek, és vasárnap délután Menaságra érkeznek.
„Azt szeretnénk, hogy mindig csempésszünk valami különlegességet a túrába, hogy ne csak »kilométer-gyártásról« szóljon , ahol az emberek csak legyalogolják a kilométereket, hanem valami szín legyen benne. Ebben az évben is lesz egy történelmi kitekintő, hisz a Széphavason bírói pontunk van. Ott meglátogatjuk a nemrégiben felszentelt Szentlélek-kápolnát is. A táborhely is nagyon szép a Szent László-kápolna mellett, ahol sátorozni fogunk.”
Szükséges kellékek
A szervezők kérik, hogy a résztvevőknél legyen túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, esőkabát, élelem, hálózsák, derékalj, sátor, kulacs, elemlámpa, térkép a Csíki- és Gyimesi-havasokról, valamint a Nagyhagymás-hegységről, iránytű, túrabot, elsősegélycsomag. A benevezési díj egységesen 25 lej. A túrára csak a 18. életévét betöltött személy nevezhet be. Bővebb információ a jelentkezéssel és a túrával kapcsolatban a www.egyesko60.ro oldalon található.