2016. január 24., vasárnap

20 ezer rózsát ültetne, és fehérre festetné a falu összes házát Bér polgármestere

http://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2016/01/16/20-ezer-rozsat-ultetne-es-feherre-festetne-a-falu-osszes-hazat-ber-polgarmestere/
Vaskor István 2016. 01. 16. 
Ha már Bér a szülőhelye és az otthona, természetes hogy a falu a mindene. Maczó László, a picinyke Nógrád megyei teelepülés első számú embere azt mondja, Bérből turistaparadicsomot „csinál”. Az álmok megvalósításához minden adott: a Cserhát lankái, a festői táj, a picinyike falu összetartó lakói és a sok-sok látnivaló is. Ezért nem enged a huszonegyből, tervei pedig bőséggel akadnak a megvalósításhoz.

Fotó: Sokszínű Vidék

Sokat aprított a levesbe
A hatvanéves polgármester 1990 óta már ötödik választási ciklusát tölti a település élén, azóta csupán négy éven keresztül nem ő volt a falu vezetője. A megelőző évtizedekben „aprított is sokat a levesbe”, vállalkozóként pedig hozzátett még néhány lapáttal.
Gyökereim itt vannak, minden ideköt – mondja. – Bér-Tótfalu, ez a sok szlovák lakta település a szülőhelyem, ahol békében és egységben megfér egymás mellett a magyar, szlovák, roma és ma már a filipinó kultúra is. Nekem lengyel őseim is vannak, üknagyanyám sváb, de én magyar vagyok. S ha már Bér az otthonom, csak természetes, hogy a falu a mindenem. Korábbi polgármesterségem idején és most is vallom, és azért fáradozom: töltsük fel Bért tartalommal, hogy a helyiek még inkább igazi otthonuknak érezzék a falut, és még több turistát köszönthessünk e csodálatos tájon.
Fotó: Sokszínű Vidék
Maczó László béri polgármester szegényparaszt családban született, volt szobafestő és zöldséges, ma pedig egy fogadóvá alakított vadászkastély és a környezetében megálmodott Nemzeti Emlékhely tulajdonosa a Bérhez közeli Virágospusztán.
Zöldségkereskedő volt, kastélytulajdonos lett
A valamikori zöldségkereskedőt jó két évtizede csapta meg a turizmus szele. Családi vállalkozásban kibérelte a virágospusztai, egykori vadászkastélyt és az azt övező parkot, melyet 15 éve megvásárolt, felújított és bővített. Az Andezit Fogadó néven ismert komplexumot évente tízezernél többen látogatják.
A polgármester a környék legnagyobb állattartója

Nem elhanyagolhatóan ő a környék legnagyobb állattartója. A kastély környékén teve és antilop is legelészik, de vannak lovak, mangalicák, szamarak, pávák, vaddisznók, szarvasok, őzek is, melyek testközelből láthatók.

Fotó: Gyurkó Péter

Amikor megálmodtuk a fogadó miliőjét, arra is gondoltunk, hogy a vendégek ne csak a festői környezetben gyönyörködjenek, hanem a szabadon legelésző állatokban is – mondja.
Mivel a polgármester mert korábban is nagyokat álmodni, s az álmok beteljesültek, nem meglepő, hogy most sincs híján terveknek. Idén tavasszal már – pályázati támogatással – 10 ezer tő rózsát ültetnek.
2015 tavaszán önkormányzatunk a falu minden portájának ingyenes adományozott 5-10 muskátlit, hogy csinosítsák ki a virágokkal házaik külsejét. Ez szülte az újabb ötletemet: egyszer, s nem is a távoli jövőben, minden házat fehérre festenénk, így Bér”kifehérülne”, 15-20 ezer tő rózsa elültetésével pedig turisztikai látványosságot alkotnánk. Van már néhány fehérre festett magánház, és önkormányzatunk épülete is ilyen.
Ám nem csupán tervek születnek, fejlesztések is történnek. A leendő arborétum és botanikus kert pompázó növényzetét a természet adta, a végleges kialakítás hamarosan megkezdődik. Két építészeti remeket – a XVI. században épült gótikus stílusú evangélikus templomot és a paplakot – felújították, a 150 évvel ezelőtt épített pincesor látványa régi idők hangulatát idézi, miként néhány – a palóc építészet jegyeit eredeti formájában megőrző – felújított parasztház is. Ezek egyike tájházként funkcionál.Fotó: 

Fotó: Sokszínű Vidék

A turizmus zászlóshajói
Béren áthalad a Mária Út, Közép-Európa legjelentősebb zarándokútja. Ennek tiszteletére épült meg a Mária-kert – pergolákkal és egy emléktáblával -, hogy a zarándokok a fák árnyat adó lombjai alatt, csodálatos környezetben pihenhessenek meg útjuk során.
A polgármester szavai mentén nemcsak lesz, hanem van is tartalma a falunak.Aligha kérdéses, hogy a turizmus szempontjából a polgármester álma a zászlóshajó: a rózsák és a fehérre festett porták faluja lehet a Nógrád megyei Bér.

Hogy kerül Bérre a filipinó kultúra?

Ami a polgármester által említett filipinó kultúrát illeti: Bér dicsekedhet hazánk egyedüli, autentikus filipinó éttermével, mely a majd 300 éves felújított patakmalmot övező Malom Udvar része. Itt a ház asszonyának, a Fülöp-szigetekről származó Annának vezetésével vendégszerető házigazdák várják a megfáradt vándorokat.