2016. február 14., vasárnap

Vendégoldal: Gernyeszeg és környéke - Turisztikai információs központ

 JANUÁR 11, 2016 ANTALFI IMOLA
Fotó: Antalfi Imola

A Maros menti Leader kistérségi program egyik sikeres projektje a tavaly márciusban elkezdett beruházás, a gernyeszegi információs és turisztikai központ. Nemcsak a helyi és környékbeli látványosságok népszerűsítése, hanem községfejlesztés is célja az irodának, amely két alkalmazottal működik. 
A polgármesteri hivatal mellé épített rusztikus, a környezetbe jól illeszkedő épületben Molnár Mónika és Cseh Szabina Noémi dolgoznak, fő tevékenységük a helybéli és környékbeli látványosságok népszerűsítése, turisztikai programcsomagok kialakítása. Kellemes munkakörnyezetben dolgoznak, az előtérben a vidék természeti adottságait, turisztikai szempontból fontosabb létesítményeit népszerűsítő szórólapokat látunk.
– Október végén fejeztük be a központ építését, a beruházás végösszege 100 ezer euró körül van. Gernyeszeg nem tűnik jelentős turisztikai övezetnek, meg vagyunk szokva azzal, hogy a turizmust a hegyek, a síelési lehetőségek, gyógyfürdők jelentik, de elképzelhető, hogy vidéken a falusi turizmus fellendítése fontos tényezője lehet a gazdasági fejlődésnek. Ebből a megfontolásból gondoltunk ilyen befektetésre. Nemcsak a községben, hanem a környékbeli településeken is számos látnivaló van, Gernyeszegen a Teleki-kastélyt sokan az erdélyi kastélyok gyöngyének tartják, Marossárpatakon a halastavak, Vajdaszentiványon a Zichy-udvarház, Marosszent-györgyön a gyógyfürdő vonzó lehet a turisták számára. Nemrég a marosvécsi Kemény-kastély tulajdonosai látogattak meg, és együttműködésről beszélgettünk, konkrétan azokról a lehetőségekről, amelyekkel a turisztikai irodánkon keresztül népszerűsíthetjük a vécsi kastélyt és az ott szervezésre kerülő rendezvényeket – nyilatkozta Kolcsár Gyula polgármester. 
A községvezető rég dédelgetett terve a faluturizmus fellendítése. Visszaemlékezett a 2000-es évek elejére, amikor Gernyeszegen faluturizmus működött, ezt a hálózatot szeretné ismét kiépíteni és ebbe bevonni a községhez tartozó, elszigeteltebb falvakat is. Kolcsár Gyula szerint ugyanakkor a központban zajló tevékenység célja a befektetők vonzása is, ami fellendítheti a község gazdaságát. 
A polgármester szerint idén egy szászrégeni befektető termelőegységet épít Gernyeszeg határában, év végéig pedig működtetni kezdi vállalkozását. 
– Ennek örülünk, reméljük, megvalósul, hiszen egy beruházás munkahelyeket teremt, és adóival a helyi költségvetést gyarapítja – tette hozzá.