2011. augusztus 27., szombat

Csökkentenék a vendéglátói étkeztetés áfáját

http://manna.ro/penz/csokkentenek-a-vendeglatoi-etkeztetes-afajat-2011-08-26.html
A kormány tárgyal arról, hogy 9 százalékra csökkentsék a vendéglátói étkeztetés áfáját, jelentette be csütörtökön Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszter Lupényban. Az intézkedéssel a beruházókat támogatnák.

szállás és a reggeli árában jelenleg is csak 9 százalékos az áfa a vendéglátóiparban, mondta a miniszter hozzátéve, régóta kérik a turizmusba befektetők, hogy az étkeztetés többi részét illető áfát is csökkentsék. Ha a pénzügyminisztérium számítása szerint az államháztartás ezt megengedheti, akkor csökkenteni fogják az áfát, mondta Udrea.
A miniszter viszont kikelt a feketeturizmus ellen, ami miatt az államnak továbbra is nagymértékű veszteséggel kell számolnia. A demokrata-liberális politikus szerint amíg a turisztikai tevékenységek és a turisták számának hivatalos adatai nem egyeznek a valósággal, az állam nem tudja megfelelő módon támogatni a befektetéseket.
A feketeturizmus mindenhol jelen van: mind a hegyvidéki és tengerparti egységeknél, mind a faluturizmus esetében. Az állam nem tudja támogatni a különböző tevékenységeket, ha a hozzájárulás nem térül meg, ilyen körülmények között pedig nincs lehetőség a nagyobb beruházásokra” – mutatott rá Udrea. 
A miniszter pozitív példaként említette a Hunyad megyei Lupényhez tartozó Sztrázsát. „A síközpont esetében a befektetők megértették, hogy együtt kell működniük az állammal. Ezért a településen több száz szálláshelyet lehetett létrehozni” – részletezte Udrea. manna.ro/mediafax/kronika.ro