2011. augusztus 10., szerda

Lélegzetállító mélység: szerelmi fészek a sziklaszirten

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek-vilag/20110810_kastely_fecske.aspx

Ukrajnában is vannak gyönyörű épületek, az alábbi gyöngyszemet a Fekete-tenger partján, az Auróra sziklaszirten találtuk.



A kastély elődje egy kisebb faépület volt, amit egy orosz tábornok épített szerelmi fészek gyanánt 1895 körül. Az épület jelenlegi formáját egy balti német olajmágnásnak köszönheti, aki 1912-ben építkezett a sziklaszirtre. 
Az építtető Von Steingel báró volt az első a világon, aki Bakuból exportált olajat Európába. A neogótikus stílusban épült kastély mintája a híres neuschwansteini kastély lehetett Németországban. A báró Fecskefészek-kastélynak nevezte el az épületet.
A 40 méter magas sziklára épült kastély - egy támfalat érintő repedés miatt - sokáig el volt zárva a nagyközönség előtt, de nemrégiben felújították és újranyitották. A kastélyban egy kisebb hotelt és egy éttermet is kialakítottak. Belépő ellenében felmehetünk a teraszra, ahonnan csodálatos kilátás tárul a szemünk elé.
Bár Ukrajna nem igazán bővelkedik ütős turisztikai látnivalókban, a német olajmágnás által építetett Fecskefészek-kastély - a restaurálás után - az egész Krím-félsziget jelképé nőtte ki magát. Talán nem véletlenül.
(via Travelsignposts)