2011. december 11., vasárnap

Kék vér” a turizmusért

Londonban találkozott Elena Udrea turisztikai és vidékfejlesztési miniszter „Románia egyik rendkívüli barátjával, Károly herceggel, aki a román turizmus csodálatos nagykövete”.
„A walesi herceg Romániáért való rajongását figyelembe véve, elképzelhető, hogy a turisztikai minisztérium országot népszerűsítő tervei állnak a találkozó hátterében” – kommentálta a találkozót honlapján az RTV hírcsatorna.
Idén októberben ugyanis Wild Carpathia címmel bemutatták azt a romániai Kárpátokat ismertető dokumentumfilmet, amelyben Károly herceg mesél Romániához fűződő viszonyáról. A Travel Channel televíziós csatorna által készített hatvanperces filmet a tervek szerint húsz nyelvre fordítják majd le, és az elkövetkező időszakban a világ 119 országában sugározzák.
A dokumentumfilm a mítoszok és legendák földjének nevezi Erdélyt, ahol „még farkasok ordítanak a sötét éjszakában, és hallhatók a barnamedvék nehézkes léptei”. A bemutató után pedig a brit trónörökös humorosan azt is bevallja: rokoni szálak fűzik Vlad Ţepes havasalföldi fejedelemhez. Több más mellett az erdélyi erdők kivágása ellen is síkra száll beszédében a brit uralkodó.
A Travel Channel csatorna Wild Carpathia című műsorában a brit trónörökös elsősorban az Erdélyhez fűződő viszonyáról mesél, és a szó legpozitívabb értelmében vett elragadtatását hangsúlyozza: „Legjobban az időtlen jellege tetszik Romániának: itt lenni olyan, mintha az ember időutazáson venne részt, ez leginkább gyermekkorom meséire emlékeztet. Az emberek sajátjuknak tekintik környezetüket, igyekeznek azonosulni vele. Bennünk is vannak hasonló érzések, de mi valahogy letagadjuk, kizárjuk őket, megpróbáljuk meggyőzni magunkat, hogy ez nem fontos, pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni. Táplálják a szívet és a lelket. Végeredményben ezt teszi Románia, az érintetlen táj pedig, ami itt van, nemzeti kincs” – mondta Károly herceg.
A brit trónörökös már 1998 óta szívesen jön Erdélybe: ükanyja, Rhédey Klaudia grófnő földi maradványai a Maros megyei Erdőszentgyörgyön nyugszanak, ugyanakkor úgy tűnik, a táj, az itt élő emberek is elbűvölték. Idén májusban tett látogatása során úgy nyilatkozott: nincs jobb exportterméke Romániának, mint Erdély. Ugyancsak szoros szálak fűzik Kovászna megyéhez, ahol többször is gróf Kálnoky Tibornál vendégeskedett, illetve Zalánpatakán két, több száz éves ház is a tulajdonában van, amelyeket teljesen felújíttatott Új Magyar Szó