2012. január 17., kedd

Vállalkozó „sógorok” érdeklődése Siebenbürgen iránt

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/68620 

2012. január 17.
Ö. I. B.
Az ausztriai Osztrák–Magyar Társaság (OMT) elnökségével találkozott decemberben Salzburgban az MPP Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakosztályának küldöttsége, hogy az együttműködési lehetőségeket tekintsék át. Az erdélyi felet tizennégy Kolozs, Hargita és Bihar megyei gazdasági szakember képviselte. Az OMT gazdasági részlegét Ladislau Maior vezeti, erdélyi képviselőjüknek pedig a kolozsvári Keizer Róbertet választották meg.
A Társaság márciusban Bécsben erdélyi gazdasági fórumot rendez, amelyre Németországból, Svájcból és Ausztriából várnak részvevőket: vállalkozókat, civil szervezetek küldötteit, politikusokat. Erdélyből önkormányzatok és nemkormányzati szervezetek képviseltetik majd magukat. 
A nem titkolt cél betörni ezekre a nyugati piacokra. Az előzetes informálásból kiderült, hogy régiónk tekintetében a turisztikai ügynökségek, a vadásztársaságok, a bányászat és az ipar iránt mutatkozik érdeklődés.
Az erdélyiek delegációja egy gazdasági találkozón is részt vett, amelyen népszerűsítette tájaink, főleg Kolozsvár kihasználatlan befektetési lehetőségeit. A visszhangokból kiderült, hogy a „sógorokat” érdekli a só és más ásványi anyagok elérhetősége. 
Cserében olyan korszerű technológiát honosítanának meg nálunk, amely a megújuló energiatermelést érvényesíti (pl. a közvilágításban használt energia 90%-át meg lehet spórolni), önellátó napelemekkel felszerelt parkolóházakat hoznának be, amelyek a számukra szükséges energiával látják el magukat, korszerű mezőgazdasági gépeket hoznának be, miközben érdeklődnek hagyományos népművészeti termékeink iránt. Ezzel kapcsolatban részletesebb információkat azerdelyipolgar.blogspot.com szolgáltat.
Folytatódik az MPP által kezdeményezett biomasszaüzemek telepítésének előkészülete. Ennek érdekében a japán vállalkozók január végén előszerződések megkötése céljából érkeznek Bihar, Szatmár, Máramaros és Szilágy megyébe.