2012. július 28., szombat

Csomád–Bálványos turizmusfejlesztési társulás

2012. ÁPRILIS 24.ÍRTA: SZÉKELY ÚJSÁG
Jóváhagyta a csíkszeredai bíróság a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás bejegyzését. A társulás tagjai: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, továbbá Csíkkozmás, Tusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád és Bálványos–Torja önkormányzata. Az egyesület céljai között szerepel a természeti értékek védelme és hasznosítása, a turizmus fellendítése, a télisportokra alkalmas területek kijelölése, kiépítése és nemzetközi népszerűsítése, a túraösvények és sípályák karbantartása, külföldi és hazai idegenforgalmi vásárokon való részvétel, illetve európai uniós fejlesztési alapok infrastruktúra-fejlesztésbe való bevonása.
Hargita megye 2009 márciusában véglegesített turisztikai fejlesztési stratégiája kilenc jelentős idegenforgalmi területet határol el, amelyben a második számú, fontossági sorrendben a két megye határán fekvő Csomád–Bálványos területe, amely az utóbbi időben egyfajta helyi márkanévvé alakult. Habár a Szent Anna-tó Hargita megyében helyezkedik el, jelenleg csak Sepsibükszád felől, Kovászna megyén át közelíthető meg. Ezenkívül a Szent Anna-tóhoz egy turistaösvényen lehet feljutni 1-1,5 órás gyaloglással.
A frissen bejegyzett társulás tevékenysége során Hargita és Kovászna megye tanácsa teljes körű, innovatív stratégiát akar kidolgozni a Csomád–Bálványos terület fejlesztésére.