2012. július 4., szerda

Gyógyturisták

2012. július 4.
Brassó belvárosában

Csapatnyi magyarországi fizioterápiás szakember ült autóbuszra, hogy a hasznosat a kellemessel társíthassa: egyre nagyobb a jelentősége-szükségessége a természetes gyógytényezőkkel való korszerű gyógyításnak, és látni-érezni akarták, milyen, miként végzik azt Erdélyországban? Közülük sokan most ismerkedtek azzal a tájjal, amelyről ugyan hallottak, de látni sose látták.
Budapesti, pécsi és Miskolc környéki, többnyire fizioterápiás kezelőközpontokban és kórházi részlegeken dolgozó szakemberek méltányolták a Félix-fürdői gyógykezelések korszerű műszaki szintjét. Nem jelentett számukra újdonságot a termálvízzel való munka, abban ugyancsak bővelkedik a csonkaország is. Azt azonban érezték, hiszen útjuk alatt nálunk is égetett a kánikula, hogy a Királyhágón túl, Kalotasze­gen, ahol megszálltak, úgymond „vágni-szeletelni lehetett a friss és tiszta levegőt!” Erdélyben még a föld alatti levegő is más – hangsúlyozták, hiszen a felújított tordai sóbányában arról is számot lehetett vetni, milyen az állandó, egyenletes mikroklímájú és nedvességtartalmú, szpeleoterápiára alkalmas sós levegő. A Hargitán, a szentegyházi estéken érezhették az alhavasi klíma jellegzetességeit, megkóstolhatták a vulkanikus melegítésű langyos gyógyvizeket.
A ráadást Bálványosfürdő vasas borvizei, de különösképpen a dr. Benedek Géza nevét viselő kovásznai szívkórház fizioterápiás rész­lege, dr. Semmel Réka főorvos és Gyila Sándor fizikus magyarázata-bemutatója jelentette, jelesen az ún. Benedek Géza-féle kezelési modell, ami a legendás kovásznai orvos nevéhez fűződik. Az észak-magyarországi Mátraderecs­ke mofettája vulkanikus, míg a Kovászna-tündérvölgyi gyógygáz – miként azt a fizikus előadta – ugyanolyan hatóerejű szerves eredetű, természetes gyógytényező. Összekapcsolva azonban a kiváló gyógyvízzel és a mellékkezelésekkel, bár tünetiek, de jótékony hatásúak a szív-érrendszeri és más panaszokkal élő ember számára. A tündérszép erdélyi táj, a marosvásárhelyi kultúrpalota nyújtotta látvány, a Békási-szoros, a Kárpátok hegyláncai, a Rétyi-tó, a kürtőskalácssütés mint konyhaművészeti bemutató, a székely vendégszeretet tetézte elhatározásunkat, hogy visszajárjunk majd erre a vidékre – mondották a szervezők, a budapesti Fizioterápiás Szakdolgozók Egyesületének és az edelényi Koch Róbert Kórház fizioterápiás részélegének vezetői, nemkülönben az Aqua Tours szállítóvállalat, amely nevében is jelezte, hogy a vízzel való gyógyítás egyre nagyobb teret hódít.