2012. július 4., szerda

Félnomád táborozás a Vadason

2012. július 4., 
Erdei utakon a táborozó diákok. A szerző felvétele

Négy napig a Vadason, a Cserkésztábor Erdei Iskolában táboroztak az idei Pro Natura tanszimpózium nyertes csapatai, mintegy negyven általános iskolás háromszéki diák. Januárban a Tanulók Palotájában A Rétyi Nyír és természeti kincsei témával tartott vetélkedőn tizenegy csapat mutatott be tudományos dolgozatot, képes bemutatóval színezve.
A legjobb dolgozatok szerzői ingyen vehettek részt az erdei táborozáson: a nyertes Székely Mikó Kol­légium csapata mellett a Nicolae Colan-iskolából, a kovásznai Kő­rösi Csoma Sándor-, a baróti Gaál Mózes- és a Baróti Szabó Dávid, a zágoni Mikes Kelemen- és a bodoki Henter Károly-iskolából.
A félnomád jellegű közös időtöltés – ami pár éve még természetes volt, ma már egyre ritkább, éppen emiatt jelentett újszerű – a legtöbb kisdiákot megérintő élményt nyújtott. Sátorban aludtak, üstben főzött ételeket ettek, televízió, számítógép és az otthon megszokott civilizációs kellékek nélkül tanultak, szórakoztak, barangoltak. Túráztak Zalánpatakra (né­melyek először vettek részt hasonló hosszúságú, kb. húsz kilométeres tú­rán, sokuknak ez igazi megmérettetést jelentett, hiszen nem volt más lehetőség, a kényeskedés is eredménytelennek bizonyult: az úton végig kellett menni), növényekkel, gombákkal, madarakkal ismerkedtek a Gyurgya­lagok (www.gyurgyalagok.blogspot.com) lelkes csapatának irányításával, métáztak, csillagokat figyeltek meg.
Ígéretük szerint jövőre is részt vesznek a versenyen, már hónapok óta figyelik a településükön fellelhető gólyafészkeket, hiszen az idei verseny gólyaszámlálásról, gólyafészek megfigyeléséről szól. Köllő Zsolt