2018. július 2., hétfő

Borszéken indul a Kárpát-medence fürdőhelyeinek aranykoráról szóló fotókiállítás-sorozat

2018. július 02.,   Gellért Edit
Ínyencséget kínálnak a szervezők a július 13-15. között az Erdélyben első ízben megszervezett, multikulturális-gasztronómiai Borszék Bogrács Feszt programjában: az időutazással járó fotókiállítást a szervezők magyarországi stratégiai partnere, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet biztosítja.
Egy átfogó kulturális programot ajánló eseményről lévén szó, a Secvențe Kulturális Egyesület és a Papa la Sanyi gasztronómiai brand által megszervezett projekt célja ráirányítani a figyelmet Borszék országos érdekeltségű fürdőváros fontosságára az európai szintű gyógyturizmus piacán – fogalmaznak a szervezők, és ez a kiállítás egyik pillére. A helyi Városháza együttműködésével létrejött eseménynek pedig stratégiai partnere a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, amely koncerttel, filmvetítéssel és egy rendhagyó fotókiállítással is „beköltözik” Borszékre.
Több mint 30 kinagyított fotó Borszékfürdő aranykoráról
Két pilléren álló történelmi-kulturális eseményt is találunk a Borszék Bogrács Feszt színes programkínálatában – különleges helyszínnel. Ugyanis a fürdőváros legjobb vizű, szabadon hozzáférhető forrásának tartott Kossuth-forrás (avagy 10-es forrás) faragott, tágas pavilonja ad otthont a bukaresti Balassi Intézet rendhagyó kiállításának.
A Borszékről készült archív fotókból álló kiállítás anyagát két forrásból gyűjtötték össze. Az egyik a Fortepan, amely a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum, és amelyen jelenleg több mint százezer kép található. Innen válogattak ki néhány borszéki fotográfiát, amelyből a legrégebbi egy 1907-ben készült, Erdélyi Mór, a századelő egyik legfontosabb fotográfusának műterméből származik, és a Magyar Földrajzi Múzeum archívumából került a Fortepan.hu -ra. A többi fotót két helyi gyűjtő, Farkas Aladár és Pethő Csongor bocsátotta az intézet rendelkezésére.
Borszék, 1907. Balra a régi katolikus templom, mellette a Mélik szálloda és étterem, mögötte a régi borvízgyár és kaszinó, bálterem, könyvtár, zongoraterem stb., hátul a Dr. Szini villa, jobbra fent a milleniumi domboldal, alatta a Főkút és lent a Száva-villa | Erdélyi Mór felvétele, a Fortepan gyűjteményébőlA Borszéki Bogrács Feszt kiállításán több mint 30 Borszékről készült fotó lesz látható. Azonban a koncepció nagyobb ívű: a kiállítás anyagát olyan formában készítik elő, hogy a továbbiakban más helyszíneken is bemutatható legyen. „Borszék Erdély egyik leghíresebb üdülő- és fürdővárosa, melynek egykori életét szeretnénk megmutatni” – fogalmazott Kósa András László, a Balassi Intézet igazgatója. „Nem titok, hogy hosszú távon a Kárpát-medence egykori színes fürdőhelyi világát hasonló kiállítások keretében szeretnénk az emlékezetből elővarázsolni” – tette hozzá.
A Borszék Bogrács Feszt koncepcióját úgy fogalmazták meg az ötletgazdák: „Multietnikus művészeti és kulináris világok fesztiválja”. Első kiadásán három napon át, reggeltől-éjfélig ingyenes, sporteseményeket és outdoor kultúrát népszerűsítő gazdag programot kínálnak az egész család számára, ingyenesen. A rendezvénysorozat részletes programja itt tanulmányozható.