2011. szeptember 6., kedd

Érdemes panziót működtetni – A statisztikák nem tükrözik a valóságot


http://erdely.ma/turizmus.php?id=99299Az Országos Statisztikai Intézet meglepő közléssel rukkolt elő: az adatok azt bizonyítják, hogy a panziók száma a működéshez megkövetelt engedélyek szigorítása miatt csökkenő tendenciát mutat.
Hogy áll Kovászna megye ezen a téren, illetve megéri-e panziót működtetni manapság?
Négy évvel ezelőtt Hargita megyében 397 turisztikai fogadóegységet tartottak nyilván, számuk 2008-ban 415-re emelkedett, ám ezt követően, jelentősen visszaesve 2009-ben 316, míg tavaly már csak 281 működési engedéllyel rendelkező egységet tartottak nyilván. Háromszéken csak a tavalyi és az idei adatokat sikerült összevetnünk, ám ez határozott emelkedést mutat: míg tavaly 99 minősített vendégfogadó volt, idén 113-ra nőtt a számuk.
Albert Zoltán, a Kovászna Megyei Panziók Egyesületének munkatársa elmondta, „az adatok nem tükrözik a teljes valóságot, ugyanis a statisztikai hivatal nem egy teljes spektrumot ellenőriz, hanem a bejelentett vendégfogadók egy részének kéri el az adatait, és azok alapján állítja össze a statisztikát. Egy másik ellenőrizhetetlen réteg a feketén működő panziók, melyek sehol nem szerepelnek, ezért automatikusan ki is maradnak a rendszerből. A számokban rejlő fejlődés mindezek ellenére pozitív, sokan kerestek meg, hogy segítsünk minősíteni az egységüket”.
Mostanáig a rangsorolt panziókat háromévente ellenőrizték, és ha változott a szolgáltatás színvonala, új minősítést kaptak, ám idéntől ezt is eltörölték. Azokat, akik soha nem szerepeltek egyetlen nyilvántartásban sem, most sem ellenőrzik, így büntetlenül reklámozhatják magukat, és pénzt kereshetnek anélkül, hogy feljelentenék őket.
„A piac állandóan változik, főként a kisebb egységek vezetői nem képzett vállalkozók, nem követik a piaci mozgásokat, így ez is okozója lehet a forgalomcsökkenésnek. Sokan azon a szinten maradnak, ahol annak idején elkezdték, nem bővítették, nem fejlesztették szolgáltatásaikat, gondolok itt lovagoltatásra, sportolási lehetőségekre. Így attrakció hiányában egy bizonyos kliensréteg elmarad” – magyarázta Albert.Kovács Ödön, a csernátoni Kovács panzió vezetője kérdésünkre elmondta, nem tapasztalt forgalomcsökkenést, ugyanannyi vendége volt az idei szezonban, mint az előző években. „A visszatérő vendégekre építünk, s bár nehézségek, problémák természetesen akadnak, ezzel jár, ha az ember a vendéglátóiparba belefog. Számolni kell az esetleges szigorításokkal vagy a törvények megváltoztatásával is. Ennek ellenére szerintem, ha az ember rendesen odaáll a dolgokhoz, akkor még mindig megéri vendégfogadót üzemeltetni” – fejtette ki véleményét a panzióvezető.
A Kovászna megyei panziókban az év első felében 88%-os volt a foglaltsági arány, ez 7116 turistát jelent. A hotelek sem panaszkodhatnak, 26 402 vendéget fogadtak, közel 39%-kal többet, mint a tavalyi év ezen időszakában. A 2010-es év első hat hónapjához viszonyítva ez 20%-os növekedést jelent. Pál-Varga Réka, Székely Hírmondó