2011. szeptember 7., szerda

Kinek van igaza ?

Nemrég olvashattuk, hogy a Hargita megyei turisztikai egyesület igazgatója arról szólt, hogy csökkent a panziósok száma, az előző cikkben pedig arról volt szólt a megkérdezett, hogy megéri a panziósoknak a turizmussal foglalkozni.
Valószínűleg a dolgokat másfelől kellene megközelíteni. Ma már köztudott, hogy sokan a gyors nyereség reményében fektettek be és kezdtek vendégfogadással foglalkozni. Mint olyan a panziós tevékenység egy fajta kiegészítő tevékenysége a mezőgazdasággal foglalkozók számára. Erről szólnak a szakemberek is. magyarén szerintük ebből megélni nem igen lehet, mert csak intézménysített formában lehet jövedelmező.
A kalotaszegi panziótulajdonosok is erre alapoztak, amikor is megalakították a Kalotaszegi Központi Agroturisztikai Hivatal,ahová eddig már 13 panzióvezető lépett be. 
A tagok közösen járnak a kiállításokra és közös akciókat programokat ajánlanak a vendégeknek. Igyekeznek újabb és újabb programokkal bővíteni a kínálatukat.
Meg is látszik az eredmény hiszen a befektetés  aránylag rövid idő alatt megtérült. Több csoport is jött mér az idei évtől. Azonkívül pedig a külföldi turistaügynökségek egyre több alkalommal "néznek" körül Kalotaszegen.
A Hargita megyei vezető elmondja, hogy nem elég változatos a panziósok programja, de arról már nem szólt, hogy mit tett az általa vezetett egyesület. Hiszen éppen ennek az egyesületnek is jó lehet, ha a tagjai számára lehetőségeket teremtene úgy mint, turisztikai képzés-átképzés, szimpóziumok-fórumok rendezése, tapasztalatcsere látogatások, stb.
Máskülönben a Kalotaszegi Központi Agroturisztikai Hivatal keretében még az idei évtől szeretnénk olyan továbbképzéseket szervezni, amelyek értékesebbé teszik majd a panziósok programkínálatát. Keizer Róbert