2011. szeptember 21., szerda

Fedett pihenők a vadonban – Összefogtak a „torzsások”

http://www.erdely.ma/kisregio.php?id=100207&cim=fedett_pihenok_a_vadonban_osszefogtak_a_torzsasok


Illusztráció
Fedett pihenők, tűzhelyek várják ezentúl a gyergyószárhegyi enduropálya közelében lévő Hidegkút forráshoz érkezőket. A Torzsások Turisztikai Egyesület kezdeményezését Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat, valamint vállalkozók és magánszemélyek támogatták.
„Idős emberek mesélték, hogy hajdanán a Hidegkútnál nagyobb méretű födött pihenőhely volt, ahová vasárnapokon, ünnepnapokon szívesen kijártak a falu lakói kirándulni” – magyarázta lapunk kérdésére Gáll Kinga, a faluturizmus-hálózatban tevékenykedő gazdasszonyokból verbuválódott Torzsások Turisztikai Egyesület elnöke. Mint mesélte, az idősek által emlegetett pihenőhely kb. 70 évvel ezelőtt létezett, azonban azóta felnőtt az akkori fiatal erdő, az építmény elkorhadt, a jó vizű forrás környékét ellepte a szemét.
A gazdasszonyok azonban eltökélték, hogy pénzt szereznek a Hidegkút rendbetételére, és újra kellemes felüdülést nyújtó kirándulóhellyé varázsolják az elhanyagolt helyet. „Kapóra jött a megyei tanács források és fürdőhelyek felújítását célzó pályázata” – fejtegette az elnök, elmondva, hogy 10 200 lejt nyertek a megyei tanács pályázatán, ezt pótolta fel a helyi önkormányzat húsz köbméter építkezési fával. Kalákamunkával takarították ki a forrás közelében lévő tisztást a szeméttől, ugyanígy készítették el a hat darab tízszemélyes asztallal, paddal ellátott födött pihenő alapját. Az építményeket a helyi Simon manufaktúra készítette, a forrást és közvetlen környékét Csergő Tibor helyi vállalkozó tette rendbe. Ezenkívül hat táblával jelzett turistaösvényt alakítottak ki a Lázárkastélytól a forrásig.
„Követendő és példaértékű, amit a faluturizmusban tevékenykedő gazdasszonyok tesznek” – ismerte el Gábor László polgármester a kezdeményezők érdemeit. Noha szerinte a pályázati pénzek elnyerése nehézkes, és az elszámolás is bonyolult, az egyetlen módja a fejlődésnek a külső forrásokból beszerzett pénz helyi célokra való fordítása. Mint magyarázta, az önkormányzat partner a pályázatírásban, nemrégiben készítettek elő egy olyan uniós pályázatot, amely egy kilátó és nagy hatósugarú távcső felszerelését célozza a Hegyeshegy tetején, illetve bekapcsolódtak a Leader-programba is.
„Nagy megvalósításokat tudnak felmutatni a Torzsások egyesület tagjai” – ismerte el Márton István, a vidékfejlesztési igazgatóság vezetője, kiemelve, hogy két éve, amióta ismeri a szárhegyi gazdasszonyokat, azok rendszeresen bekapcsolódnak a megyei önkormányzat szervezte vásárokba és rendezvényekbe. Jánossy Alíz Hargita Népe