2011. november 20., vasárnap

Az ásványvizek hazája - Tusnád

http://think.transindex.ro/?p=973
A székelyföldi szénsavas ásványvizek keletkezését a Kelemen-Görgény-Hargita hegyvonulat vulkanikus láncának köszönhetjük. A geológusok szerint a vulkanikus tevékenység itt a paleogén korszak végén kezdődött, a neogén korszakban érte el tetőfokát, de a földtörténeti negyedidőszakban is folytatódott, vagyis egy több mint 600.000 éven át tartó folyamat volt. A vulkáni működés északról délre haladva a Kelemen-havasoktól a Hargita-hegylánc, pontosabban a Csomád-hegység felé tolódott. Az eruptív tevékenység intenzitásának csökkenésével egyidejűleg, fokozatosan megjelentek az erőteljes gázfeltörések és a különböző termál- és ásványvizek. A vulkáni magmák kihűlése után a termálvizek eltűntek, helyükben megmaradtak a langyos vagy hideg szénsavas ásványvizek. De még mindig találunk példát a széndioxidos száraz gázömlésekre, azaz mofettákra itt a térségben.
Tusnád vidéke 48 természetes ásványvízforrással büszkélkedhet, amelyeket belső ivókúrára vagy külső kúrákra (fürdésre) egyaránt használhatunk. Változatos kémiai összetételüknek köszönhetően sokféle bántalom kezelésére alkalmasak, az emésztőrendszeri és érrendszeri betegségek, valamint a belső elválasztású mirigyek és az idegrendszer megbetegedéseire is.
A vidék különleges gyógyvíz- és ásványvíz-gazdagsága ugyancsak a vulkáni működéssel magyarázható. Itt, az utolsó vulkáni kitörések 8000-9000 évvel ezelőtt történtek , tehát az itt található geológiai képződmények viszonylag fiatalok. Ennek következtében, a vidéken elterjedt jelenségnek számítanak a mofetták és rendkívül sok ásványvízforrás található. A forrásoknak összetétele eltérő, mivel azok különböző mélységekről törnek felszínre és földalatti útjuk során más-más kőzeteken haladnak át, amelyekből más és más ásványi anyagokat oldanak fel.
Nagyon sok székelyföldi ásványvizet palackozva is forgalmaznak. Vizet csak akkor lehet természetes ásványvízként forgalmazni, ha az védett vízadó rétegből származik, eredendően tiszta, szennyeződésmentes, összetétele ismert és állandó, ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően pedig kedvező hatással van az egészségre.
Az ásványvizek nem tartalmazhatnak káros összetevőket, és nagyon szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelniük. Néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni, és a szén-dioxid kivételével nem lehet idegen anyagot hozzáadni a vízhez. Lényeges az is, hogy a forrás vagy kút helyén kell palackozni, így biztosítva eredeti tisztaságának és összetételének megőrzését. A természetes ásványvizet kémiai eljárással nem kezelhetjük, csak szűréssel távolíthatjuk el az instabil vasvegyületeket.
A székelyföldi borvizeket és gyógyvizeket már a 18. században palackozták, és nagy népszerűségnek örvendtek az ország határain túl is. A tusnádi ásványvíz a kor egyik legismertebb ásványvize volt. 1879-ben 50.000 üveg Tusnad ásványvizet palackoztak és szállítottak szét a monarchia minden sarkába, de még távolabbra is.
Székelyföldön nagy valószínűséggel nagyon sok fel nem fedezett és hasznosítatlan ásványvízforrás létezik. Ugyanakkor sajnos nagyon sok forrás el is tűnt az idők során. Ezért legtöbbször az emberi tevékenység a felelős. Az erdők ésszerűtlen kivágása nemcsak árvizeket okozhat, hanem a vízforrások kiapadását is eredményezheti, mivel nem lesz már, ami megkösse a csapadékot, amiből a földalatti vízrétegek táplálkoznak. A folyóvizek mesterséges szabályozása következtében szintén nagyon sok ásványvízforrás eltűnt, hiszen ez a beavatkozás a folyómeder mélyülését eredményezi, így a közelben levő források vize a meder felé terelődik. Továbbá veszélyforrást jelent az is, hogy sok falusi településen nincs korszerű szeméttározó, illetve csatornahálózat, és a talajba beszivárgó szennyvíz a mélyen levő rétegeket is veszélyeztetheti. De ide sorolhatóak az ásványvízkutak túlzott kitermelése és a szakszerűtlen kútkiképzések is.
A kedvező és egyedi természeti tényezők az ásványvizek hazájává tették Székelyföldet. Rajtunk múlik ennek a csodálatos természeti kincsnek a fennmaradása, és tőlünk függ, hogy a jövő generáció örülhet-e ásványvizeink jótékony hatásának