2011. november 20., vasárnap

Magánszemélyekként adózhatnak az öt szobát bérbe adók

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/66120
2011. november 18.
Azok az ingatlantulajdonosok, akik turisztikai célra 1–5 szobát adnak ki bérbe, bejelenthetik jövedelmüket az adóhatóságnál anélkül, hogy vállalkozói engedélyt váltanának ki, az adót pedig a megyei szinten meghatározott jövedelmi normák alapján fizethetik be.
A 2012-es költségvetési tervezethez csatolt jelentés azokra a jövedelmekre vonatkozik, amelyek az ingatlantulajdonos által turisztikai célokra kiadott szobák bérbeadásából származnak, ha az ingatlan 1–5 szobával rendelkezik. „Az évi nettó jövedelmet a jövedelmi normák alapján határozzák meg vagy valós rendszerben, az adófizetők választása szerint. Az adó 16%-os” – áll az idézett dokumentumban.
A pénzügyminisztérium képviselői szerint az előírást belefoglalják egy sürgősségi rendeletbe, amely a 2012 január elsejétől életbe lépő Adótörvénykönyvet módosítja.
A turisztikai törvény jelenleg nem biztosítja ezt a lehetőséget, így a szobákat bérbe adó ingatlantulajdonosoknak kereskedelmi társaságként vagy engedéllyel rendelkező magánvállalkozóként kell bejegyeztetniük magunkat, ezt követően kérhetik a besorolást a szakminisztériumtól.
A tárca képviselői szerint az Adótörvénykönyv új előírását belefoglalják majd a turisztikai törvénybe is, erről már folynak a tárgyalások.
Az évi nettó jövedelmet a jövedelmi normák alapján (a pénzügyi igazgatóságok által meghatározott fix összegből, a valós jövedelmektől függetlenül) vagy pedig valós rendszerben (a bevétel és az elszámolható összegek közötti különbséget adózzák). Az adókulcs 16%-os.
Dorin Gherghina, a régiófejlesztési és turisztikai tárca engedélyeket kiadó és ellenőrzésekkel foglalkozó igazgatóságának vezetője szerint vannak olyan tulajdonosok, akik a polgármesteri hivatalokban bejelentik, hogy állandó bérlőik vannak, de azt nem jelentik, hogy turisztikai tevékenységet folytatnak. A turistákat fogadó, besorolással nem rendelkező tulajdonosokat legtöbb 50 000 lejre lehet megbírságolni.
Mohammad Murad, a Romániai Turisztikai Munkáltatók Szövetségének elnöke szerint a turisztikai idényben a tengerparti üdülőtelepeken naponta kb. 5000 személyt szállásolnak el olyan tulajdonosoknál, akik nem fizetnek adót. Szerinte a leghatékonyabb adózási mód egy évi, rögzített adó lenne, amit a tulajdonosok befizetnének. Országos szinten a turisták mintegy 5%-ának biztosítanak helyet magánszállásokon, a romániai fekete turizmus aránya pedig nem haladja meg a piac 15%-át.