2011. november 2., szerda

XV. MEZŐSÉGI NÉPTÁNC ÉS NÉPZENE FESZTIVÁL - Szamosújvár – 2011. november 4–5.

2011. november 02.

Az erdélyi Mezőség hagyományos népművészeti értékeinek bemutatását és népszerűsítését célzó szamosújvári Mezőségi Néptánc és Népzene Fesztivál két hónapnyi előzetes munkálkodást koronáz meg: október óta néptánc-, népzene- és népdaloktatás, kézműves foglalkozások zajlanak, valamint a fesztiválra meghívott közösségek látogatása.
November 4–5-én a Téka Alapítvány (partnerek: Kolozs Megye Hagyományőrzési Forrásközpontja, Tóvidék Közösségi Egyesület) immár 15. alkalommal szervezi meg a fesztivált annak érdekében, hogy találkozási lehetőséget biztosítson a különböző falvakban élő népi értékhordozók számára, lehetőséget tudásuk és szellemiségüknek, érzelmi jelentőségüknek színpadon és közvetlenül történő átadására, a részvevő fiatalok számára élő és alkotó valóságként mutatni be azt, amit táncházakban, tánckörökön elsajátítanak. Ugyanakkor a fesztivál fontos eszköze a Kis-Szamos mente, Tóvidék és Belső Mezőség még élő népi kultúrája megismerésének, szakmai rögzítésének, népszerűsítésének. Az alábbiakban közöljük a fesztivál programját. 
Péntek, november 4.
– 17: Prücskök táncháza. Mesét mond, és éneket tanít Hideg Anna néni Ördöngösfüzesről. Helyszín: a Téka Ház.
– 19: néptáncelőadás. Fellépnek a nyárádszeredai Bekecs, a budakalászi Lenvirág és Borvirág együttesek. Helyszín: a Szamosújvári Művelődési Ház.
–20,30: Szék, Ördöngösfüzes, Szépkenyerűszentmárton és Csabaújfalu bemutatkozása. Muzsikálnak a buzai, csabaújfalusi zenészek, Pali Marci és zenekara, Harmadik zenekar. Utána táncház. Helyszín: Transilvania étterem.
Szombat, november 5.
– 11: Holttenger – Mezőségi útirajzok 2009–2010 Wagner Péter építész grafikai kiállítása a Téka Ház konferenciatermében. Közreműködik Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.
– 11,30: Könyvbemutató: Kallós Zoltán néprajzkutató Adok néktek aranyvesszőt című könyvét bemutatja Székely Melinda irodalomtanárnő. Helyszín: a Téka Ház konferenciaterme.
– 12: Néprajzi előadás. Pozsony Ferenc egyetemi tanár ( BBTE) Mezőség néprajzi felfedezése című előadása a Téka Ház konferenciatermében.
– 14–17: táncoktatás: budatelki és mezőszopori táncok. Oktatnak Kiss Zsolt és Tálas Ágnes, Feketelaki Tibor és Székely Melinda. Közreműködnek a helyi adatközlők. Helyszín: Téka Ház, Gödör.
– 17: konferencia: Kolozs megyei román és magyar néptánccsoportok koreográfusainak szakmai tanácskozása. Helyszín a Téka Ház konferenciaterme.
– 19: a meghívott adatközlők bemutatkozása. Muzsikálnak a palatkaiak, a Harmadik zenekar és a meghívott települések zenészei. Helyszín a szamosújvári Conte étterem.
– Táncház hajnalig.
A fesztivál célközönségét adatközlő táncosok, énekesek és zenészek alkotják a következő településekről: Szék, Ördöngösfüzes, Szépkenyerűszentmárton, Csabaújfalu, Bálványoscsaba, Kötke, Erdőszombattelke, Feketelak, Buza, Melegföldvár, Visa, Marokháza, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarpete, Nagysajó, Zselyk, Szopor, Mezőceked, Magyarfráta, Ormán, Aranylábutuson, Budatelke, valamint közvetett módon mindenki, aki a mezőségi népi műveltség értékeit tiszteli. A rendezvény támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Szakmai Kollégiuma, Romániai Nemzeti Kulturális Alap