2012. szeptember 15., szombat

Bakancsot fel, irány Bélapátfalva

Kuslits Szonja Forrás: www.belko-turizmus.hu  2012. szeptember 15.,
A friss őszi időben jól esik kiszakadni a városi forgatagból és az erdő felé venni az irányt. Aki szeret túrázni és egy kis különlegességre vágyik, annak Bélapátfalva kitűnő választás lehet. A Bélkő tanösvény, a XIII. századi ciszterci apátság, a hűs vizű források és Lak-völgyi-tó garantálja, hogy tartalmasan töltsük a szabadidőt.

Fotó: Lengyel Attila Donát
A Bükki Nemzeti Park nyugati szélén megbúvó festői szépségű Bélapátfalva csak néhány kilométerre fekszik a pisztrángokról híres Szilvásváradtól és a Szalajka-völgytől. Aki ezt a túraútvonalat választja, nem fog csalódni. A település szomszédságában elhelyezkedő Bélkő a Bükk-fennsíkon található sziklasor meghatározó tagja, fehér ormai 100 millió éve emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. Az éles peremű sziklák tövében máig olyan ritka, védett növényekre bukkanhatunk, mint a szirti pereszlény vagy a korai szegfű. A természeti kincsek mellett a Bélkő gazdasági értelemben is hozzájárul Bélapátfalva fejlődéséhez. A közel száz évig működő Bélapátfalvi Cementgyár biztos megélhetést nyújtott a település lakóinak.
Apátság az erdő rejtekében
A kereszt alakú templom Magyarország egyetlen máig épségben maradt román stílusú ciszterci apátsága, mely már a középkorban búcsújáró hely volt. Az apátság a Bélkő lábánál épült egy hűs forrás mellett, tőle néhány percnyi gyalogtúrára van a Lak-völgyi-tó, ahol melegebb időben kempingezőkkel és horgászokkal találkozhatunk.

Fotó: Lengyel Attila Donát
Túrázás kicsiknek és nagyoknak
A Bélkő tanösvény egy mindössze hét állomásból álló öt kilométeres túraútvonal, közepes tempóban 1,5–2 óra alatt végig lehet járni. Az apátság épületétől indul, és a Bélkő 815 méter magas csúcsán található kilátóhellyel végződik. 
Akinek ez nem elég nagy kihívás, az a sárga háromszög jelzésű turistaútvonalon továbbmehet Szilvásváradra, Felsőtárkányba vagy Szarvaskőre. Szilvásváradon ne hagyjuk ki a Szalajka-völgyet, ahol ehetünk egy finom pisztrángot is, melyet a helyi pisztrángneveldében tenyésztenek.
Bélapátfalva megközelíthető Eger felől a 25-ös úton, az autóbuszjáratok szinte óránként indulnak. Már az odajutás is kalandos, mivel egy éles kanyarokkal tarkított, festői út vezet át az erdőn a településig. További információt itt találnak.