2012. szeptember 13., csütörtök

Túraajánlat – Tündérkert – Dél-Hargita teljesítménytúra

2012.09.13. 
Fotó: Péter ZsomborA tavalyi bemutatkozó kiírás után a Cs.E.K.E- idén második alkalommal rendezte meg a Dél-Hargita Teljesítménytúrát, szeptember 10-én szombaton. Az évszakhoz képes meleg és túrázásra nagyon alkalmas időnek, valamint a jobb népszerűsítésnek köszönhetően maguk a szervezők is meglepődhettek a résztvevők nagy számán.
Miután megkapták a tízóraicsomagot és az esetleges felvilágosítást a tereppel kapcsolatban, 103 gyakorlott, illetve kezdő természetjáró indult neki valamelyik útvonalnak, mindenki számára adódott megfelelő táv. 46 személy jelentkezett Csíkszeredából és környékéről, 31 Székelyudvarhelyről, 23 Erdély többi részéről és 3 Magyarországról. 65 éves volt a legidősebb, 6 éves a legfiatalabb, átlag életkor pedig 36 év. A tusnádfürdői kempingtől 38 túrázó indult neki a 40 kilométeres szakasznak, Szeredai-fürdőről pedig 65 személy vágott neki a hegynek 25, illetve 15 kilométeres távokon. A hosszabb szakasz a Dél-Hargita főgerincét követte, amelybe a szentimrei Büdösfürdőn, illetve a Bilibók-pusztán kapcsolódtak be a rövidebb útvonalak. Útközben volt lehetőség pihenésre, fényképezésre, sőt, málnászásra és szedrészésre is, az energiát a szervezők által biztosított zsíroskenyérrel és teával lehetett pótolni.
Előfordult kisebb-nagyobb pillanatnyi útvonaltévesztés is, de szerencsére a készenlétben álló hegyimentőknek és Vöröskereszteseknek egyáltalán nem került dolguk a túrázókkal. Két kivétellel az összes résztvevő teljesítette a választott útvonalat, szintidőn belül, illetve szintidőn kívül. A leggyorsabb túrázó mindössze 5 óra alatt járta végig a 40 kilométeres távot, 25 kilométeren 5 óra 15 perc volt a legrövidebb idő és 15 kilométeren 4 óra. A túra nem volt verseny jellegű, mindenki saját maga számára tűzte ki, hogy szintidőn belül akarja-e teljesíteni a távot, vagy csak szervezett körülmények között szeretne túrázni, függetlenül a mért időtől. Érkezéskor megkapták a kiérdemelt oklevelet és kitűzőt, meleg bográcsos és hideg sör kárpótolta fáradozásukat. Aki ott tudott maradni, éjszakába nyúlóan bulizhatott a tábortűz körül, gitárszó kísérte a dalokat. A 22 szervező egész napos munkája nem volt hiábavaló, a rendezvény elérte célját: nagyszámú embert sikerült rávenni erre az aktív kikapcsolódásra, és talán ami a legfontosabb: kezdőket is nagyobb számban. Mindannyiuk megkapta azt, amit számukra ígértek elsősorban: egy szép élményt. Az egyesület ezúton is köszönetet mond a rendezvény fő támogatójának, Hargita Megye Tanácsának, valamint a MIKRO ATLAS Kft.-nek, a médiatámogatóknak (Fun FM, Hargita Népe, Csíki Hírlap, Csíki TV, Erdély.ma és Nemtévé) és nem utolsósorban a Vízügynek a táborhely biztosításáért. A szervezők megígérték, hogy jövő ősszel ismét lesz Dél-Hargita Teljesítménytúra. Daday Hunor, zoldportal.ro