2012. szeptember 29., szombat

Népművészek Kalotaszentkirályon: megnézték, ahogy lógatták a vőlegényt


http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/79501

2012. szeptember 29.  (-kf)
 Varrottasok, szalmakalapok, kerámiák ideje érkezett el szeptember közepén Kalotaszentkirályon, ahol a Bokréta Kulturális Egyesület szervezte népművészeti találkozóra került sor. A háromnapos XI. Régiók Találkozója házigazdájának, Vincze Kecskés István és családja kúriáján gyülekeztek már pénteken este a Budapestről, Münchenből, Székelyföldről érkező vendégek.
A péntek esti ismerkedés hangulatát színezte Marosán Csaba frissen végzett színész versösszeállítása Ady, József Attila verseiből, népi költészetből – az előadás szombaton is elhangzott.
Szombat reggel érkeztek a kalotaszegiek, s nyomban a kiállítás berendezéséhez fogtak: Kudor Mária varottasai, Kudor István fából faragott munkái (Bánffyhunyad) mellé hamar a kiaállítóterembe kerültek Szilágyi Erzsébet (Nagykapus) zsűriztetett kézimunkái, Bálint Tibor (Türe) bujkái, Schopp Erzsébet (Németország) népi iparművész ékszerei, Gere Erzsébet (Kalotaszentkirály) csuhé díszei, Vitos László (Csíkszereda) vörös kerámiái, Filep Erzsébet (Szék) jellegzetes szalmakalapjai, Sinkó Katalin (Magyargyerőmonostor) gyönyörű szép varrottasai, Kovács Pali Ferenc apró festett tárgyai, Gudor Éva (Magyargyerőmonostor) gyékényből font szatyrai, kosarai. Vas Géza fényképeken mutatta be Kalotaszeget. A napot megbeszéléssel folytatták, a népművészek munkájáról, az egyesületek tevékenységeiről.
Délután a vendégek Vincze Kecskés István vezetésével a templom festett mennyezetét csodálták meg, meghallgatták előadását a faluról. Nem maradt ki az Ady-szobor sem, az öreg hársfa, ahol a nagy költő írta a A Kalota partján című versét. Este bemutatták Szatmári Ferenc verseskönyvét, ismertették az Erdélyi Magyar Népművészek című kötetet.
A népművészek számára külön ínyencfalat volt a hagyományos esküvő, amelyet a vendégeknek volt szerencséjük kifogni: szombaton pártás lányok kísérték templomba a menyasszonyt, ropták a táncot végig az utcán. A vasárnap templomozással kezdődött, amikor az ifiasszonyt „bulándréban” az anyós felkísérte a templomba , s megmutatta, hogy ezután hova kell ülnie. Utána a násznép levonult a Kalota hídjára, ott a lábánál fogva lógatták le a hídról a vőlegényt, a menyecskének pedig ki kellett váltania.