2012. szeptember 3., hétfő

Tánc- és mozgásszínházi fesztivál Gyergyószentmiklóson

Forrás: MTI | 2012. szeptember 03.
A dance.movement.theater elnevezésű nemzetközi rendezvényt negyedik alkalommal szervezik meg. A fesztivál idén a zene, a tánc és a mozgás közötti kölcsönhatásra összpontosít.
A gyergyószentmiklósi Figura Színház által szervezett fesztiválon tizenhárom produkciót láthat a közönség szeptember 12. és 16. között, közülük négy nagyszínpadi, kilenc stúdió előadás - mondta Béres László fesztiváligazgató hétfőn az MTI-nek. Mint felidézte, először 2006-ban szervezték meg a fesztivált. Béres László egy évvel korábban, a Figura igazgatói tisztségének megpályázásakor állt elő az ötlettel, hogy megalapítja ezt a fesztivált, amelyet kétévente tartanak.
Minden fesztiválnak van egy témája, az előzőeken az alkotói párbeszéd és a csapatmunka szerepelt a középpontban, most a résztvevők a zene, a tánc és a mozgás kölcsönhatását veszik górcső alá. Béres László szerint ebből fakadóan már egy következő fesztivál témája lehet, milyen kapcsolatban van a mozgásszínház és a tánc a képzőművészettel, az installációkkal, a multimédiával.
Az idei rendezvény kísérőprogramjában olyan koncertek szerepelnek, amelyeken a színházi előadások zenéjét alkotó művészek lépnek fel önállóan. Az idén is lesznek képzőművészeti és fotókiállítások, ami a fesztiválnak az összművészet felé elmozduló törekvését mutatja.
Az idén hat romániai, hat magyarországi és egy franciaországi társulat kapott meghívást. A fesztivál sztárvendége Nagy József Jel Színháza, amely a Woyzeck, avagy a szédület karcolata című többszörösen díjazott előadást mutatja be Erdélyben. Magyarországról a Bozsik Yvette Társulat, Artus-Goda Gábor Társulata, az Ágens Társulat, a Gergye Krisztián Társulat és Bicskei Zsuzsa is meghívást kapott. A fesztiválon részt vesz a francia Kobez Centre Memoire du Corps is. A fesztivál kerekasztal-beszélgetésein szó lesz egyebek között a magyarországi táncszínházi életről, valamint a romániai táncművészet jövőjéről.