2012. szeptember 13., csütörtök

2012.09.13. 
A természetjárás, teljesítménytúrázás népszerűsítése érdekében és a Gyimesi havasok valamint a Csíki havasok megismerésének céljából túrát szervez a Csíkmenasági Közösségmegtartó Egyesület (M.E.GY.).
Időpont: 2012.október 5-7.
A teljes táv: 60 kilométer hosszú, amely a Keleti Kárpátok főgerincének egy szakaszán halad végig,
Szintidő: 15 óra (első nap 10 óra, második nap 5 óra).
Szintemelkedés: 2780 méter.
Útvonal: Egyeskői menedékház – Öcsém – Terkő – Terkői-átjáró – Naskalat – Kondra-tető – Lóvészi-átjáró – Kőnyaka – Széphavas-Szentlélek kápolna – Pogányhavas- Szent László kápolna – majd a Gyimesi-átjáró – Szellő – Tomotok – Csíkmenaság.
Tudnivalók a túrán való részvétellel kapcsolatosan
Egyeskő megközelítése:
Csíkszentdomokosról történik személyautóval vagy a Csíkszeredából induló autóbuszjáratok valamelyikével.
Elszállásolás:
Első este: Egyeskői menedékházban illetve saját sátorban. A menedékházban bejelentkezés, helyfoglalés a +40-744-156-566 . telefonszámon lehetséges.
Második este: Saját sátorban a kicsi Pogány-havas mellett a Szent László kápolnánál.
Szükséges kellékek:(ez csak információként):
- túrabakancs
- az évszaknak megfelelő öltözet (tudnunk kell, hogy ebben az időszakban az éjszakai hőmérséklet akár nulla fok Celsius alá is eshet.)
- esőkabát
- élelem a túra idejére (péntek-szombat-vasárnap)
- hálózsák, derékalj (hőszigetelő), sátor
- kulacs, elemlámpa
- térkép a Csíki-Gyimesi havasokról valamint a Nagyhagymás hegységről, tájoló(iránytű)
- túrabot
- tisztálkodási felszerelés
- elsősegély csomag
A túra általános lezajlásáról
Időpontja október első hétvégéje, péntek, szombat, vasárnap.
A korábbi években megszokott menetirányhoz képest most fordított irányban menetelünk. Egy korábbi alkalommal mondta egy megfáradt túratárs, hogy ő már unja a „kilométer gyártást". Változtattunk egy picit, így egy kis történelmi kitekintő is lesz pihenésképpen.
Ez időpontban még valószínűleg száraz időben lehet a gerincen gyalogolni, bár az idő lehet mostoha is, hóval, széllel, köddel, viharral.
A nap rövidsége miatt egy éjszakát alszunk a Csiki havasokban. Mindenki csak saját felelősségére indul és viszi minden szükséges felszerelését. Kivételt képez a sátor amelynek a szállítását mi vállaljuk a túra nagyobb szakaszán.
A megfáradt vagy sérült résztvevőnek több helyen lehetősége van kiszállni a túrából ahonnan autóbuszt, vonatot vagy más alkalmatosságot vehet igénybe.
A fogadónap – vagyis pénteken – várjuk a résztvevőket az egyeskői menedékháznál.
Este 19:30 kor- van a megnyitó, majd a technikai megbeszélés.
Másnap, szombaton reggel 6-7 óra között van az indulás, ami történhet csoportosan illetve egyénileg is saját igény szerint.
7 órakor indul utolsónak a csapatot záró személy, a söprögető. A turistajelzés hiányos vagy nincs, ezért szükséges iránytű is, bár a túra nagyrészt szekérúton halad és gerincen. Eltévedés esélye kevés, de lehetséges (volt már példa rá). Ajánlatos használni a GPS készüléket amelyhez a túra trackje megtalálható az http://www.egyesko60.ro oldalon a LETÖLTÉSEK-nél.
A szálláshelyre késő délután, legkésőbb 17 órakor van az érkezés. Szállás saját sátorban lehetséges.
Másnap vasárnap, reggel 7-8 óra között van az indulás. Legkésőbb 13 órakor meg kell érkezni az menasági iskolához, ahol teával és egyszerű étellel várjuk a résztvevőket.
A szintidőn belül teljesített résztvevőket emléklappal díjazzuk. Megfáradt testünket a közeli sörözőben pihentetjük meg, ahol nem sajnálunk egy búcsú sört magunktól és búcsúzunk, „ne haragudjatok, hogy találkoztunk".
Visszatérés: Menaságról a 17,45 órás autóbusszal mehetünk Csíkszeredáig, majd további autóbusszal illetve vonattal közlekedhetünk tovább.
Megjegyzés:. A benevezési díj egységesen 25 lej.
A túrára csak a 18. életévét betöltött személy nevezhet be.
Visszajelzést várunk 2012. október 3-ig amely megtehető a honlapon a regisztrálás után.
További információkért írjatok az egyesko60@freemail.hu címre