2015. január 6., kedd

Pécs a kultúra szellemi, és immár infrastrukturális fellegvára is – a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont beruházás előkészítése

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa, mely program keretében több nagyberuházás, így az európai színvonalú Pécsi Konferencia- és Koncertközpont beruházás megvalósítására is sor került.A beruházás előkészítésére az EconoConsult készítette el a közel 7 milliárd Ft bekerülési költségű központ részletes gazdasági és társadalmi költség-haszon elemzéssel alátámasztott megvalósíthatósági tanulmányát, a pályázat kiírásnak megfelelő tartalommal.
A projekt célkitűzése egy olyan multifunkcionális, magas minőségű, reprezentatív épület létrehozása volt, amely nemcsak a városban, de a térségben is hiánypótló beruházásként méltó, európai színvonalú helyszínt biztosít a nagy létszámú kulturális, kiemelten a komolyzenei és hivatásturisztikai eseményeknek, hosszú távon is hozzájárul Pécs kulturális, gazdasági életének sikeréhez, fellendítéséhez a turizmuspiaci pozíció javítása révén.
A beruházás megalapozottságát részletes piaci helyzetfeltárás biztosította, amelynek központi elemét jelentette a közel 1600 belföldi és külföldi turistát, pécsi és kistérségi lakost érintő kérdőíves felmérés, a kulturális és hivatásturizmus hazai és nemzetközi trendjeinek feltárása, valamint a hasonló funkciókörű, felépítésű nemzetközi és hazai létesítmények tapasztalatainak értékelése. Mindezek alapján került kidolgozásra a projekt szakmai koncepciója, a részletes működési terv megadásával, a beruházás műszaki és pénzügyi ütemtervének, pénzügyi-gazdaságossági számításainak az elvégzésével, továbbá a marketingtevékenység fő irányvonalainak a megadásával.
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont átadása 2010 decemberében várható, attraktív, méltó helyszínt biztosítva a sikeres EKF év lezárásának.
A központ megvalósíthatósági tanulmánya mellett, az EconoConsult elkészítette a város turizmusfejlesztési és városmarketing stratégiáját is, amely új alapokra helyezve a városi kínálatot és kommunikációs tevékenységet, a város hosszú távú turisztikai jövőképének” elérését hivatott segíteni, megjelenítve a várost a nemzetközi kulturális élet színterén, Európa turisztikai térképén is.
A sikeres együttműködésről álljanak itt dr. Merza Péter, Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési igazgatójának gondolatai:
"Az EconoConsult alapos, körültekintő, szakszerű munkájával, magas színvonalon elkészített megvalósíthatósági tanulmányával nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Pécs - EKF keretében megépült Kodály Központ – Magyarország legnagyobb és legmodernebb konferencia- és koncert központja elnyerhette az EU támogatást.”