2012. május 1., kedd

Áztathatjuk magunkat a Szejkén

B. Zs.
A felmelegedő időjárásnak köszönhetően beindulni látszik az  élet Szejkefürdőn. Hét elején megnyílt a gyógyfürdő, amelyet még Orbán Balázs idejében üzemeltek be, és amint az idő engedi, nyílik a szabadtéri  strand is.
Megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a szejkei gyógyfürdő. Mint Radi Gábortól, a fürdő üzemeltetőjétől megtudtuk, a tavaszi nyitásrend szerint hétköznap délelőtt tíz és délután öt óra között, míg szombaton délután két óráig lehet kádas gyógyfürdőt venni. Ez a program azonban a nyári felmelegedést követően változni fog, akkor korábban nyitnak majd ki. Radi szerint több városlakó is rendszeresen jár kezeltetni magát, ugyanis a fürdőzés több bajra is javallott: nőgyógyászati, ideg- és reumatológiai panaszokra, valamint csontbetegségekre, a törések utáni felépülést is segíti.
– Nem úgy kell elképzelni, hogy csak öregemberek járnak ide fürödni – mondja viccelődve Radi, – ugyanis a vendégek között fiatalabb hölgyeket is találhatunk, akik bőrgyógyász javaslatára járnak fürdőzni, ugyanakkor rendszeresen járnak sérüléseik után fiatal sportolók is a fürdőbe rehabilitációra. Az üzemeltető elmondása szerint a gyógyuláshoz szükséges, jellegzetes szagú, kénes, sós, több mint ötvenféle ásványi anyagot tartalmazó, alig több mint tíz fokos gyógyvizet abból a forrásból vezetik be az épületbe, amit még maga Orbán Balázs fúratott. A gyógyvizet először felmelegítik, majd az épületben található tíz kezelőkádba juttatják.
Radi Gábortól megtudtuk, ami a kezeléseket illeti, egy fürdőkúra általában tíz-tizenöt alkalmat, egyenként tizenöt és harminc perc közötti időt foglal magába. De még mielőtt valaki fürdőzni szeretne, javasolják neki, hogy keresse fel családorvosát és kérje ki véleményét a fürdő használatáról, ugyanis Radi elmondása szerint például a magas vérnyomással küszködőknek kifejezetten veszélyes a kezelés. Azonban amennyiben az orvos áldását adta a gyógyvizes fürdőre, akkor sem szabad túlzásba esni, mert az első négy fürdő alatt a gyógyvíz már negyed óra alatt kifejti hatását, csak a negyedik fürdő után szabad több időt a kádban tölteni. 
Az egyszeri alkalom 12 lejbe kerül, de aki tíz alkalmas bérletet szeretne váltani, annak 85 lejt kell fizetnie. 
Ha jön a meleg, nyílik a strand is 
– Egyelőre az időjárástól függ – válaszolta a szejkei szabadtéri strand nyitását firtató kérdésünkre Radi Gábor, aki egyben a strand üzemeltetője is. Legoptimistább remények szerint május vége felé akár nyitni lehetne, azonban a működtető úgy vélekedik az időjárás miatt nem lehet elsietni, hiszen hideg van még hozzá, de a remények szerint június elsejétől indulhat a szezon. Radi azonban emlékszik olyan esztendőre is, amikor a város egyik kedvenc pihenőhelyét már május elsején megnyitották a fürdőzők előtt.
Mint az üzemeltető elmondta, a szabadtéri strand vize már három-négy éve nem gyógyvíz, hiszen ahhoz, hogy az egyre szigorodó előírásoknak meg tudjanak felelni, a könnyebben kezelhető édesvizet használják.
– A mostani víz is egy szejkei forrásból való, azonban jóval könynyebb kezelni, mint a gyógyvizet, hiszen nem színeződik el amint a klórral reagál – magyarázza Radi. 
Az üzemeltető úgy véli, valószínűleg az idén sem fognak változni a strand díjszabásai.Tavaly felnőtteknek 5 lej, míg gyerekeknek 3 lej volt a belépő