2012. május 21., hétfő

Turisztikai fejlesztés önkéntes munkával

http://gazdasagiradio.hu/cikk/78003/
Gazdasági Rádió, 2012. május 21.
Bajótra érkezett a Holcim Hungária Zrt. „Együtt a közösségért” elnevezésű nagyszabású összefogási programja, melynek keretében a vállalat munkatársai közel egy évnyi önkéntes munkát ajánlottak fel a helyi közösségeknek.
A Holcim dolgozók eddig összesen 482 munkaórával segítettek különböző szervezeteknek. Az öregkői Környezetvédelmi Nap immár az ötödik a sorban. A rendezvényen átadták azokat az Öregkő felé mutató útbaigazító és információs táblákat is, melyek kialakítására tavaly 180 ezer forintot nyert el a Holcim-díj keretében a Bajóti Önkormányzat Millenniumi Háza.
A Holcim Hungária Zrt.”Együtt a közösségért” összefogási programja a lábatlani Környezetvédelmi Nappal indult. Ezt követte a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi majorságában végzett parkrendezés és a lábatlani járdaépítés. A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) kerekesszékes jubileumi kosárlabda bajnokságán is részt vettek a vállalat dolgozói. A mogyorósbányai és bajóti Környezetvédelmi Napon immár ötödik alkalommal segítenek a vállalat munkatársai.
A Holcim Hungária Zrt. 2005-től hagyományosan minden évben megrendezi a Környezetvédelmi Napot Lábatlanon, Miskolcon és Nyergesújfalun. Bajót és Mogyorósbánya 2008-ban csatalakozott ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez. A Holcim Hungária Zrt. elkötelezett a környezetvédelmi összefogás és a jövő nemzedékek szemléletformálása iránt. Folyamatos fejlesztésekkel támogatja Öregkő környékét. 
Bajót és Mogyorósbánya apraja-nagyja túrázott el szombaton az Országos Kéktúra útvonalán az öregkői turistapihenőhöz, ahol játékos programokkal várták a két szomszédos település vállalkozó kedvű résztvevőit. A vállalat jóvoltából az elmúlt években elkészült az esőbeálló, padok és székek kerültek a hegyre, hogy a túrázók kifújhassák magukat a hosszú séta után. Most került sor azoknak az információs és útjelző tábláknak az ünnepélyes átadására, melyeket az Országos Kéktúra útvonalán az Öregkői pihenőhely felé helyeztek ki. Erre a célra 2011-ben a Holcim-díj jóvoltából 180 ezer forintot nyert el a Bajóti Önkormányzat. 
A helyiek körében igen népszerű programon Tóth Zoltán bajóti és Havrancsik Tibor mogyorósbányai polgármester mellett részt vettek a települések önkormányzati képviselői, civil szervezetei, valamint a két település iskolájának diákjai, pedagógusai. A bajótiak a Hősök teréről, a mogyorósbányaiak Diósról indultak az Országos Kéktúra útvonalán az Öregkői pihenőhely felé. Felérve a csúcsra a WWF természetvédelmi szervezet várta a gyerekeket környezetvédelmi játékokkal, valamint a Mocorgó játszóház is elhozta népi és ügyességi játékait. A program szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen az Öregkő Bajót és Mogyorósbánya települések között helyezkedik el, így a közös túra a két település együttműködését is jelképezi.