2012. május 2., szerda

Majális a pikniktörvény után

2012. május 2., 
A szerző felvétele
Gyalog, biciklin, autón indultak a városiak majálisozni tegnap, Előpatak és Sugásfürdő felé minden tisztáson több család táborozott, sütötte a flekkent, rúgta a labdát, napozott vagy virágot szedett.
Sokan árnyékolót is felhúztak, mások a rajtuk levő ruhában heveredtek a fűbe, s bár itt-ott zajosabb csoportok is akadtak, a legtöbb helyen csak a hangos nevetés jelezte, hogy a családok, barátok jól érzik magukat a friss levegőn. A Szent György Napok forgataga után jólesik a csend, illetve madárcsicsergés – fogalmazta meg egy kiránduló, és máris gyorsította lépteit: meleg van, hűvösebb helyre akar érni. 
A Besenyői-tó partján (felvételünk) másféle közönség tölti a szabadnapját: a zömmel más megyékből érkezettek hangfalainak dübörgését már messziről hallani, pedig nincsenek nagyon sokan. A legnépszerűbb maksai oldalon két strandszakasz is van: elöl Sorbán György béreli a területet a helyi tanácstól (de perel is érte, mert szerinte őt illeti meg a tulajdonjog), hátrább a Daragus Kft., ez olcsóbb is, napi tíz lejt kérnek egy autó után – ezért nyílt színi zuhanyozási lehetőséget, flekkensütőt és fedett teraszt is kap a vendég, bár ez utóbbin a bejárati vendéglő által szolgáltatott zene miatt beszélgetni egyáltalán nem lehet; a sátorozók zöme is a lehető legtávolabb, a túlsó kerítéshez telepedett le. Az illemhely három, ajtó nélküli, pottyantós budi, akárcsak a Sorbán-strandon, ahol azonban többet kell fizetni: tíz lejt egy autóért, öt lejt egy sátorért és két lejt a gyalog érkezőknek. Ők is itt hagyják a szemetet, magyarázza a bérlő, aki az idén szeretné rendbe tenni a vécét – most már vasajtót tett rá, mert minden mást eltüzelnek a kempingezők –, és zuhanyozót is építene. 
A szemét és a zaj ellen jóformán nincs eszköz, a szemetet pedig össze kell szedni, mert a tulajdonost büntetik meg érte. A Sepsibesenyő felőli tópart magánterület, és az idős házaspárnak igen nehezére esik a turistahaddal bajlódni – megbízott gondnokuk szerint nyáron hihetetlen mennyiségű hulladékot kell elszállítani, még a luxuskocsival érkezők is lazán a hátuk mögé dobnak mindent. Az árak azonosak: tíz, öt, két lejt szednek be az ott-tartózkodásért, a komfortot a nyitott illemhely és a zuhanyrózsa jelenti. Az itt mulatozók elenyésző része környékbeli, és az uralkodó állapotokat jelzi, hogy a múlt héten földbe döngölt kerítésoszlopok felét már ellopták, pedig itt igazán közel az erdő. Pénzért vett, szabályosan kibélyegzett, engedélyezett vágásból származó sasfák voltak, utánajárás, munka volt velük, és ennyit tartott – kesereg. Úgy tűnik, errefelé nem elég a pikniktörvény...
A víz egyébként még hideg, alig néhányan merészkedtek fürödni, és ők is hamar kijöttek a napra.