2012. május 21., hétfő

Hatszáz zarándoknak ad szállást Gyergyó térsége

http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/hatszaz-zarandoknak-ad-szallast-gyergyo-tersege
Balázs Katalin | 2012.05.21.
Szervezetten, a Gyergószentmiklósért Turisztikai Iroda koordinálásával hatszáz, pünkösdi búcsúra érkező zarándok tölt három éjszakát Gyergyó térségének tizenöt vendégfogadójában. A magyarországi vendégek panziókban és ifjúsági szálláshelyeken éjszakáznak, egységes menüt fogyasztanak.
A Boldogasszony zarándokvonat utasai, illetve autóbusszal érkezők kvártélyoznak be gyergyói panziókba, innen indulnak majd tovább a pünkösdi búcsúra, Csíksomlyóra, mely után szintén itt éjszakáznak Magyarországra hazaindulás előtt. A népes vendégsereg tagjai között vannak árva gyermekek, akik a Magyar Állam támogatása révén ismerhetik meg Erdély ezen térségét. Szállásukról 14 Gyergyó-medencei panzióban, illetve a Salamon Ernő Gimnázium Kollégiumában gondoskodnak.
Tatár Attila, a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Iroda vezetője tájékoztatott, hogy a Boldogasszony-zarándokvonatot indító Missio Tours Utazási Irodával sikerült együttműködési egyességet kötni Mezei János polgármester személyes kapcsolatai révén. A közvetítői teendőket a szervezés második felétől vállalta át az iroda. Feladat volt lejárni a szálláshelyeket, meggyőződni azok kínálatáról, az árakat, illetve az egységes menüt már korábban a magyarországi utazási iroda leegyeztette a fogadó felekkel. Az ételek közül nem fognak hiányozni a helyi jellegzetességek, lesz tárkonyos krumplileves, töltött káposzta, kokojzás sütemény – mindez hozzáférhető, kedvezményes áron. 
Tatár Attila elmondta, a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület, az iroda fenntartója ezen koordinálási munkálattal kezdte el tulajdonképpeni célja valóra váltását. A hatszáz zarándok elszállásolása kezdete egy folyamatnak, melynek része a panziókkal történő kapcsolatépítés, a vendéglátók között partnerségi viszonyok kialakítása és erősítése, a bizalomépítés. Nem anyagi haszonszerzés a cél, nem ebből akarja az iroda fenntartási költségeit fedezni, a nyereséget a turisztikai vonzerők megfelelő ismertetésében, nagyobb kihasználtság elérésében, a térség jobb népszerűsítésében látják.