2012. augusztus 15., szerda

A békanyál ellenére is kiváló a Balaton vízminősége

WA Forrás: MTI  2012. augusztus 15.,
A Balaton vízminősége továbbra is kiváló, de a tó alacsony vízszintje gondot okoz a hajósoknak, továbbá a part menti sekély részeken tömegesen elszaporodott a zöldalga, ami ugyan nem esztétikus, de vízminőségi és egészségi problémát nem okoz – nyilatkozta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője szerdán.
A szakember tájékoztatása szerint a Balaton vízszintje szerdán 54 centiméter volt, 16 centiméterrel kisebb a nyár végi szabályozási szint minimális értékétől. Ez ugyan semmiféle vízminőségi gondot nem okoz, és rendkívülinek sem mondható, de a személy- és kereskedelmi hajózást már jelentősen nehezíti.
Egyre nehezebbé válik a hajózás a Balatonon az alacsony vízállás miatt. A kapitányok tudásának köszönhető, hogy eddig nem történt hajófennakadás. Iszapkotrásra nincsen lehetőség, mivel nincs megoldva az elhelyezés. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint azért van ez így, mert nem állami feladatról van szó. Az MNO balatoni hajózásról készített cikkét itt olvashatja el.
Több kikötőben aktuálissá vált a fenntartó jellegű kotrás, amihez nem feltétlenül szükséges hatósági engedély, az érintettek mégsem végzik el a munkát, mondván nincs lehetőség a zagy elhelyezésére – jelezte Pécseli Péter. Véleménye szerint a kérdés inkább anyagi jellegű, hiszen léteznek jó ideje nem működő, de üzemelési engedéllyel rendelkező zagyterek, amelyeket némi ráfordítással ismét aktívvá lehetne tenni. Vita zajlik azonban arról, hogy kinek kellene erre költenie: az önkormányzati tulajdonú hajózási társaság szerint állami alapfeladatról van szó, az érintett hatóságok álláspontja szerint viszont nem.
A szakember emlékeztetett arra, hogy 2004-ig a vízügynek rendszeresen kellett vékonyréteg-kotrást végeznie a Balaton medrében, így távolítva el jelentős mennyiségű szerves anyagot a tóból. Ezt követően azonban annyira javult a tó vízminősége, hogy a szakemberek véleménye megoszlott arról, szükség van-e a rendszeres kotrások folytatására. Így a fiskális szempont döntött, és jelentős összegeket spóroltak meg a vékonyréteg-kotrás elhagyásával – mutatott rá a Balaton Vízügyi Kirendeltség vezetője.
Elszaporodott a békanyál, de kiváló a vízminőség
Tájékoztatása szerint a zöldalga, más néven békanyál felszaporodása a part menti sekély, hamar felmelegedő vizekben nyár végén természetes jelenség. Azonkívül, hogy csúnya, nem rontja a víz minőségét, és nem okoz semmiféle kiütést – hangsúlyozta. Eddig két strandról érkezett bejelentés amiatt, hogy a fürdőzőkön piros kiütések keletkeztek, melyet nem a békanyál, hanem a nagy tüskés hínár okoz. Az önkormányzati strandok zöménél igyekeznek eltakarítani mind a hínárokat, mind a békanyálat, amíg tart a szezon – közölte Pécseli Péter.
A Balaton kiváló vízminőségét az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete is megerősítette a napokban, Vörös Lajos, az intézet kutatója arról tájékoztatta a tó körüli önkormányzatokat, hogy vízminőség a kánikulában is kitűnő, az alacsony vízállás sem változtatott rajta. A hó eleji mérések szerint a tó nyílt vizében lebegő mikroszkopikus algák mennyisége csupán negyede volt az üdülésre, fürdésre használt természetes vizekben megengedett értéknek.
A tájékoztatás kitért arra, hogy a Balaton déli partján a vízszintcsökkenés hatására kedvező körülmények alakultak ki a fonalas zöldalgák tömeges elszaporodásához. Hasonló jelenséget legutóbb 2003-ban figyeltek meg, a jelenleginél mintegy 30 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett.
Az érdes békanyál (Cladophora glomerata) nevű, világszerte elterjedt fonalas zöldalga a partközeli sekély, 10-20 centiméter mélységű, akár 35 Celsius-fokra felmelegedő vízben képes gyorsan elszaporodni. Terjedésének a vízmélység szab határt, negyven-ötven centiméternél mélyebbre nem hatol a Balatonban. Ellenszere nincs, csak a vízállás emelkedésével szorul vissza az állománya. A békanyál-invázió okozta kár csupán esztétikai, a növény egészségkárosító anyagokat nem termel – erősítette meg a kutató.
Jó szezont zár a magyar tenger
Az eddigi felmérések szerint jó szezont zár a Balaton: 5-10 százalékkal emelkedett a forgalom.Tele vannak a balatoni szállodák. Az augusztus 20-ai hétvégére már szinte sehol nem lehet helyet találni. A magasabb árak ellenére a négycsillagos szállodák többsége is foglalt.
Becslések szerint legalább öt százalékkal több turista érkezett a Balatonhoz idén az előszezonban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
A SZÉPkártya bevezetése fejlődést hozott a Balatonnál, hiszen sok szolgáltató létesítmény, szállás, vendéglő bankkártya-elfogadóhellyé is vált a terminálok telepítésével.