2012. augusztus 30., csütörtök

Több mint húsz lovaskocsi és fogat Ópusztaszeren

2012. augusztus 30.
Különleges kordéval, fiákerrel, népies-pados kocsival, gumikerekes vadászkocsival, sátras szekérrel, de még pónifogattal is érkeznek a Szeged környéki falvakból és tanyavilágból Ópusztaszerre szeptember 8-án, a 115 éves Szobori búcsúra.
Így volt ez már 1897-ben is, amikor felépült az Árpád-emlékmű, és a közeli települések iparosai, kereskedői és tisztviselői összegyűltek a szobornál ünnepelni. Már az első alkalommal szentmise kapcsolódott a találkozókhoz, ezért is kezdték el néhány évvel később, már Szobori búcsúként emlegetni a honfoglaló vezérünkről megemlékező eseményeket, ahová kocsiszámra érkeztek a résztvevők – írják a szervezők.
Ez a hagyomány éled most újjá 2012-ben, hiszen az idei Szobori búcsúra több mint húsz lovaskocsival, szekérrel, fogattal érkeznek a Csongrád megyei lovasemberek. A könnyű szerkezetes homokfutótól a gumikerekes jártató kocsin át egészen a sátoros ekhós szekérig számtalan típusát ismerhetik meg az érdeklődők az elmúlt századok általános és népszerű közlekedési eszközének. Ez alkalommal azonban nemcsak megnézni lehet őket, de fel is lehet pattanni rájuk, hiszen a zenés felvonulást követően a hajtók a nap folyamán kocsikáztatni fogják a látogatókat.
Ezen túl egész nap lesz kézműves vásár, népzene és néptánc, a gyermekeket Népi Játékok Fesztiválja várja, a skanzenben Kátai Zoltán énekmondó ad koncertet.